Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Minskad arbetsstyrka krymper efterfrågan på kontorslokaler

Publicerad: 16 november 2011, 23:00

Minskad arbetsstyrka krymper efterfrågan på kontorslokaler
Enligt de senaste undersökningarna från Colliers International står Europa inför en nedgång i efterfrågan på kontorslokaler som kan komma att krympa med 20 procent fram till år 2050 på grund av en minskande arbetsstyrka…


Källa: Pressmeddelande Colliers

Minskad arbetsstyrka krymper efterfrågan på kontorslokaler

Enligt de senaste undersökningarna från Colliers International står Europa inför en nedgång i efterfrågan på kontorslokaler som kan komma att krympa med 20 procent fram till år 2050 på grund av en minskande arbetsstyrka.

Rapportens slutsatser pekar på att Europas förvärvsarbetande befolkning krymper, vilket skapar ett basscenario med en minskning på 10 procent av efterfrågan på kommersiella lokaler (kontors- och industrilokaler) i hela Europa under de kommande 20 åren. Detta kommer att följas av en minskning på ytterligare 10 procent under de påföljande 20 åren fram till 2050.

Efterkrigstidens stora barnkullar dominerar idag arbetskraften (de utgör nästan 45 procent av den arbetsföra befolkningen). Enligt Colliers har man hittills oftast följt deras efterfrågan när man planerat kontorsmiljöer, vilket resulterat i en stor andel cellkontor istället för öppna kontorslandskap.

År 2020 kommer andelen förvärvsarbetare från efterkrigskullarna att halveras och deras påverkan därmed att avta. År 2030 kommer de att vara praktiskt taget obefintliga inom arbetskraften. Därmed kommer Generation Y och Z att dominera arbetskraften och vara mer delaktiga i beslut om arbetsplatsernas format och utformning.

-Vi kan förvänta oss en stor förändring inom vår moderna arbetskraft vad gäller den dominerande stilen, motivationerna samt sätten att arbeta och pendla under de närmaste 20 åren. Att äga och skapa rätt typ av utrymmen som är tillräckligt flexibla för att passa dessa nya stilar och möta efterfrågan kommer att bli allt viktigare att ta hänsyn till för utvecklare och fastighetsägare, säger Guy Douetil, Managing Director, Corporate Solutions, EMEA.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News