Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Mindre än hälften bor i hyresrätt

Publicerad: 7 December 2011, 23:00

Mindre än hälften bor i hyresrätt 54 procent av hushållen i Sverige bor antingen i bostadsrätt eller i ett småhus som de äger. Hushåll som hyr lägger störst andel av sin inkomst på boendet…


Källa: Pressmeddelande SCB

Mindre än hälften bor i hyresrätt

54 procent av hushållen i Sverige bor antingen i bostadsrätt eller i ett småhus som de äger. Hushåll som hyr lägger störst andel av sin inkomst på boendet.

54 procent av hushållen i Sverige bor antingen i bostadsrätt eller i ett småhus som de äger. För hushåll med barn är andelen större, men skillnaden är stor mellan olika typer av barnhushåll. Bland ensamstående med barn var andelen 37 procent och bland sammanboende med barn 75 procent. Uppgifterna avser år 2010.

Hushåll som hyr sin bostad lägger i genomsnitt en större andel av sin disponibla inkomst på boendet än vad de hushåll gör som äger sitt boende eller har bostadsrätt. Detta beror dock inte på att boendeutgiften är högre för hushåll i hyresrätt utan på att dessa hushåll har lägre disponibel inkomst.

Andelen av inkomsten som hushållen lägger på boendet var lägre 2010 än 2004 för hushåll med äganderätt eller bostadsrätt. Orsaken till detta är bland annat den lägre räntenivån de senare åren. Hushåll i hyresrätt lade ungefär lika stor andel av den disponibla inkomsten på boendet 2010 som de gjorde 2004.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.