Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Miljoner till bättre inomhusmiljö

Publicerad: 26 september 2017, 13:27

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Teresa Ahola

På tisdagen presenterade regeringen en satsning på 105 miljoner kronor som ska höja kompetensen om inomhusmiljöer, minska byggskador och uppdatera BETSI-undersökningen. Fastighetsnytt var på plats när Peter Eriksson presenterade satsningen i en bostadslägenhet på Södermalm i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

BoverketPeter Eriksson

På tisdagen presenterade regeringen en satsning på 105 miljoner kronor som ska höja kompetensen om inomhusmiljöer, minska byggskador och uppdatera BETSI-undersökningen.

Fastighetsnytt var på plats när Peter Eriksson presenterade satsningen i en bostadslägenhet på Södermalm i Stockholm, tillsammans med Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, och Britta Permats, vd för Svenskt Ventilation. Regeringen avsätter bland annat 5 miljoner kronor 2018 och därefter 10 miljoner de nästkommande tre åren för att förebygga byggskador.

– Vi bygger för fullt i Sverige och det råder personalbrist, risken är därför stor att man bygger in nya inomhus- och hälsoproblem. Vi vill tidigt motverka en negativ utveckling och behöver även se över äldre hus där det används enkla metoder som att ta in luft via fönstren, säger Peter Eriksson till Fastighetsnytt.

Han säger att satsningen är en bra komplement till arbetet med att bli kvitt radonhus, ett problem som skördar hundratals lungcancerfall varje år.

– Det är något vi skulle kunna få bort om vi minskade halterna med ganska enkla metoder. Vi vill öka medvetenheten och erbjuda folk ordentligt stöd. Det nya uppdraget handlar om att undersöka husen och inomhusmiljöerna.

Miljoner på kunskap

Boverket får ytterligare 8 miljoner kronor 2018, 15 miljoner 2019–2020 och 20 miljoner 2021 för att bilda ett kompetenscentrum, som ska öka kunskapen om inomhusfrågor bland kommuner, byggherrar och förvaltare. Utöver det satsas 3 miljoner kronor per år 2018–2021 för att följa upp BETSI-undersökningen “Bebyggelsens energianvändning, tekniska status och innemiljö” från 2007.

– Det lades mycket resurser på undersökningen för tio år sedan och nu vill vi se om läget har förbättrats eller om det har uppkommit nya problem.

Peter Eriksson tillägger att de här tre satsningarna tillsammans är viktiga för att stärka kunskapsnivån och förbereda åtgärder för bättre inomhusmiljöer framöver. Boverket får därmed ett ökat anslag om minst 105 miljoner kronor de nästkommande fyra åren.

Krav på kompetens
Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, lyfter fram att byggnadsarbetare erbjuds minst kompetensutveckling och ligger längst ned på skalan i dag, samtidigt som det ska byggas 700 000 nya bostäder.

– Utifrån allt som ska göras framöver så är det kanske där man borde satsa mer. Det är avgörande om det ska bli bra i längden för vi är mitt i en byggboom, ska energieffektivisera och nå högt ställda klimatmål. Det sätter krav på kompetens och utbildning.

Peter Eriksson säger att det kan vara en tydlig signal om att det finns brister.

– Det kommer nya regler hela tiden och byggnadsarbetare är verkligen en kategori som behöver uppdatera kunskapen hela tiden. Det finns ett stort behov av det och Boverket får komma med förslag om hur kunskapen kan spridas.

Britta Permats, vd för Svenskt Ventilation, säger att det är viktigt att inte begå samma misstag som på 70-talet.

– Det byggs som aldrig förr och vi har fått några samtal från kommunala bostadsbolag om trångboddhet och hur det uppstår fuktskador om man inte höjer ventilationsflödet. Det är viktigt att de kan komma åt problem och åtgärda skador.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

BoverketPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.