Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Miljöministern ser Durban som framsteg

Publicerad: 11 December 2011, 23:00

Miljöministern ser Durban som framsteg Miljöminister Lena Ek ser det som en framgång att ett stort antal länder samtals för en överenskommelse, den så kallade Durbanplattformen…


Källa: Regeringen

Miljöministern ser Durban som framsteg

Miljöminister Lena Ek ser det som en framgång att ett stort antal länder samtals för en överenskommelse, den så kallade Durbanplattformen.

När det gäller Sverige handlar det enligt miljöministern bland annat om att etablera den gröna klimatfonden som ska finansiera klimatprojekt i utvecklingsländer och om att ta ett steg mot att bygga upp system för att stödja de u-länder som drabbas av klimatförändringarna.

– Jag är glad att världens länder här i Durban enats om en väg framåt för att hantera klimatutmaningarna. Mycket arbete återstår, men det sätter igång redan under 2012 för att vi förhoppningsvis ska kunna anta ett rättsligt instrument senast år 2015. Detta nåddes genom en aktiv allians mellan EU, de minst utvecklade länderna och ö-nationerna, säger miljöminister Lena Ek.

Miljöministern är dock bekymrad över att man inte kunnat komma längre i arbetet med att besluta om utsläppsminskningar och uppföljning av dem.

– Takten i arbetet är alldeles för låg med tanke på de nya rön som presenterats under året som visar att klimatsituationen är ännu allvarligare än vi trott. Vi riskerar en flergradig temperaturhöjning om vi inte höjer ambitionsnivån kraftfullt. Fortfarande återstår också en hel del arbete innan Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod kan träda ikraft och uppslutningen till protokollet ser ut att bli dålig. Vi är besvikna på de länder; USA, Ryssland, Kanada och Japan, som inte konkret lovar minskningar av växthusgaser. USA har till exempel ett mycket större ansvar än Indien, säger Lena Ek.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.