Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Miljöklassning

Publicerad: 28 Februari 2008, 23:00

Nyckelord: Miljö, Bygga-bo-dialogen Nytt miljöklassningssystem ger lägre försäkringspremier Projektet ”Miljöklassning av byggnader” syftar till att ta fram ett allmänt svensk miljöklassningssystem för fastigheter. Nu behöver man snart en huvudman som kan föra projektet vidare till nästa steg…


Källor: Mauritz Glaumann, byggabodialogen.se

Nytt miljöklassningssystem ger lägre försäkringspremier

Projektet ”Miljöklassning av byggnader” syftar till att ta fram ett allmänt svensk miljöklassningssystem för fastigheter. Nu behöver man snart en huvudman som kan föra projektet vidare till nästa steg.

Projektet har sitt ursprung i Bygga-bo-dialogen som satte som ett av sina mål att man skulle skapa en miljöklassning för byggnader. 2010 ska alla nya byggnader vara miljöklassade samt 30 procent av det befintliga beståndet. Projektet finansieras av Formas i samarbete med Byggsektorns Innovationscentrum (BIC) samt ett antal företag och organisationer.

– Vårt mål var att skapa ett system med en rimlig balans mellan teoretiskt innehåll och praktisk användbarhet. Miljöfrågorna är ju besvärliga ibland och inte så lätta att mäta. Blir det för teoretiskt finns det en risk att folk inte begriper eller att det kostar för mycket att inventera, man måste hålla balansen, säger Mauritz Glaumann, biträdande projektledare.

Systemet

Det finns fyra betygsklasser, A, B, C och D inom tre huvudområden: 1. Energi 2. Innemiljö 3. Kemiska ämnen. Varje sak som klassas får ett av betygen, sen väger man ihop dessa. Det är tänkt att fastighetsägare och även småhusägare ska kunna genomföra en klassning själva.

– Vi ska göra ett test nu på våren och där kommer det eventuellt bli några justeringar. Det är fortfarande ett forskningsprojekt, men snart måste det till en huvudman som tar över och administrerar det hela. Om det ska komma igång måste någon ta på sig ett ansvar att ha hand om rapporter, stickprovskontroller och liknande, säger Mauritz Glaumann

En bland många

Det har kommit en uppsjö av olika system för att kontrollera miljöpåverkan från fastigheter, green building, energideklarationer, Eco Effect-metoden, och fler därtill.

– Det som lite skiljer detta från andra är att initiativet kommer från branschen från början och det har varit ganska många inblandade. Bygga-bo-dialogen skrev också in väldigt tydligt att man ville få till ekonomiska incitament för att göra en miljöklassning. Det skulle exempelvis kunna handla om lägre fastighetsskatt, lägre försäkringspremier och så vidare. Banker, försäkringsbolag och staten skulle hjälpa till. Det har dock varit ett svalt intresse från bankvärlden och det finns för närvarande inga utlovade ekonomiska incitament, men Länsförsäkringar som är med i projektet ser det som viktigt. Man ska kunna få lägre försäkringspremier om man miljöklassar och gör en del skadeförebyggande åtgärder. Går det bra för Länsförsäkringar är det möjligt att det blir konkurrens och andra tar efter, säger Mauritz Glaumann.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Fakta:

Bygga-bo-dialogen är ett samarbete mellan företag, kommuner och regeringen för utveckling av en hållbar bygg- och fastighetssektor i Sverige och har i dag 43 aktörer anslutna. Bygga-bo dialogen syftar till att deltagarna tar på sig åtaganden avseende tre prioriterade teman, hälsosam innemiljö, effektiv energianvändning och effektiv resursanvändning.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.