Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Miljardsmäll för Skanska – säger upp tusentals

Publicerad: 17 januari 2018, 08:01

Anders Danielsson.

Foto: Skanska.

Skanska tvingas till nedskrivningar av byggenheterna och säger upp 3 000 anställda och byter ut fyra chefer för att bespara 1 miljard kronor årligen.


Ämnen i artikeln:

Anders DanielssonSkanska

Skanska tvingas till nedskrivningar av byggenheterna och säger upp 3 000 anställda och byter ut fyra chefer för att bespara 1 miljard kronor årligen.

Nedskrivningen på 1 miljard kronor är bland annat en konsekvens av en svag marknad i Europa, även om de nordiska marknaderna är fortsatt starka. Bolaget pressas av kostnader för omstruktureringar på 100 miljoner kronor, vilket belastar det fjärde kvartalet. Även 2018 påverkas negativt med 600 miljoner kronor.

– Vi kommer att behöva göra kostnadsbesparingar under hela året och delvis även under 2019, säger Anders Danielsson, vd på Skanska, på en presskonferens.

För att öka lönsamheten planerar bolaget bland annat att se över byggenheterna i Polen, lämna energisektorn i USA, fokusera på kärnverksamheten i Storbritannien, anpassa sin verksamhet i Tjeckien och minska sin verksamhet inom infrastrukturutveckling för att koncentrera sig på den amerikanska marknaden. Resultatet är bland annat att 3 000 anställda sägs upp, men bolaget vill ännu inte avslöja inom vilken sektor de jobbar.

– Vi vill inte gå in på mer detaljer kring det, utan återkommer när vi presenterar helårsresultatet den 1 februari. Olika delar av organisationen berörs, säger Danielsson.

Det återstår att se vilka länder som drabbas hårdast.

– Vi kan ännu inte utesluta att Sverige också berörs, även om huvuddelen av uppsägningarna sker någon annanstans.

Skanska meddelar även att flera personer i koncernledningen kommer att bytas ut. Peter Wallin, Pierre Olofsson, Veronica Rörsgård och Christel Åkerman lämnar.

– Den nya koncernledningen kommer att arbeta närmare affärsenheterna. Syftet är att öka kontrollen och bättre kunna följa verksamheternas resultat. En översyn av koncernens styrning för att minska kostnader och förbättra effektiviteten har också påbörjats.

Rörelseresultatet för helåret 2017 beräknas landa på cirka 5,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en vinst per aktie på 12 kronor. Styrelsen föreslår bibehållen utdelning om 8,25 kronor per aktie.

Teresa Ahola

Rörelseresultatet för helåret 2017 fördelat på segment:

Skanskas nya koncernledning:
Anders Danielsson, vd och koncernchef
Caroline Fellenius-Omnell, vice vd, chefsjurist
Richard Kennedy, vice vd med ansvar för Skanskas byggverksamheter i USA och Skanska Infrastrukturutveckling
Claes Larsson, vice vd med ansvar för kommersiell fastighetsutveckling globalt, bostadsutveckling i Europa och BoKlok
Kirsi Mettälä, vice vd, personaldirektör
Magnus Persson, vice vd, ekonomi- och finansdirektör
Paul Hewins, vd för Skanska USA Building
Magnus Persson, vd för Skanska Polen

Alla förändringar gäller från och med den 17 januari med undantag för ekonomi- och finansdirektör Magnus Persson, som tillträder den 2 februari.

Källa: Skanska

Ämnen i artikeln:

Anders DanielssonSkanska

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.