Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Mer fokus på arbetslösheten

Publicerad: 14 April 2011, 22:00

Mer fokus på arbetslösheten I sin ränteanalys menar Fastighetsägarna att Riksbanken vid sitt möte den 19 april kommer att höja räntan till 1,75 procent och samtidigt lämna räntebanan oförändrad. Mer fokus kommer att läggas på arbetslösheten och det låga inhemska pristrycket…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna

Mer fokus på arbetslösheten

I sin ränteanalys menar Fastighetsägarna att Riksbanken vid sitt möte den 19 april kommer att höja räntan till 1,75 procent och samtidigt lämna räntebanan oförändrad. Mer fokus kommer att läggas på arbetslösheten och det låga inhemska pristrycket.

Det innebär att räntehöjningarna går långsammare från och med i höst.

– För tillfället är det främst oro för att den internationella prisuppgången på energi och livsmedel ska leda till för höga krav i den kommande lönerörelsen. Med tanke på att arbetslösheten fortfarande är mycket hög, ser vi den risken som klart begränsad, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarna ser inga allvarliga tecken på överhettning på arbetsmarknaden och pekar på den begränsade löneglidningen och det mycket låga inhemska pristrycket som bevis för det. En lägre räntehöjningsambition skulle, enligt Fastighetsägarna, göra att prisstabilitetsmålet nås snabbare samtidigt som risken för att folk ska fastna i långtidsarbetslöshet och utanförskap minskar.

Enligt Fastighetsägarnas prognos höjs reporäntan till 2,25 procent i år och till 2,75 procent under 2012. Boräntorna följer med upp, men i måttlig takt när bankernas påslag successivt minskar framöver. I slutet av 2011 förväntas 3-månadersräntan ligga på drygt 4 procent och om ytterligare ett år på 4,4 procent. Femårsräntan ligger då på 5,8 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.