Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Mehmet Kaplan avgår

Publicerad: 18 April 2016, 08:30

Mehmet Kaplan.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår. Det meddelade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens vid lunch på måndagen.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringen

På presskonferensen meddelade Löfven att Kaplan bett om entledigande från regeringen, något som Löfven beviljat.

– Kaplan gör en samlad bedömning att han inte kommer kunna verka som statsråd, och jag delar denna bedömning, säger Stefan Löfven.

Bakgrunden är de händelser som uppdagats kring Kaplan den senaste veckan. Först kom avslöjandet att Kaplan för cirka ett år sedan medverkat på en middag där även en högerextrem ledare deltagit. Flera svenska medier publicerade en bild på Kaplan vid samma bord som bland andra Ilhan Senturk, svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna och Barbaros Leylani, som för ett par veckor sedan höll ett kritiserat tal på Sergels torg, där han önskade ”död åt de armeniska hundarna”.

Bilderna från middagen kritiserades av många, bland annat statsminister Stefan Löfven och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Kaplan själv menade att han inte visste vilka som skulle delta på middagen, men att han i efterhand tycker att han skulle kollat upp det.

På söndagen uppdagades sedan att Kaplan i ett tv-klipp från 2009 jämfört Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland. Uttalandet fick hård kritik, bland annat av regeringens samordnare mot extremistiskt våld, som kallade det ”en fullständigt horribel jämförelse”. Händelsen har inte förrän nu kommenterats av statsministern.

Även Mehmet Kaplan själv medverkade vid dagens presskonferens.

– Jag har i hela mitt vuxna liv kämpat för demokrati, mänskliga rättigheter och dialog. Jag tar avstånd från alla former av extremism. Men vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts. Det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag nu att kliva åt sidan, säger Mehmet Kaplan.

– Som statsråd ska man utsättas för en noggrann granskning, det är en viktig del av vår demokrati. Men låt mig vara tydlig – det här är inte en bekräftelse av de uppgifter om mig som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är och vad jag står för, avslutade Kaplan.

Mehmet Kaplan har varit bostads-, stadsutvecklings- och it-minister sedan den röd/gröna regeringen tog över makten 2014. Tillförordnad bostadsminister blir finansmarknadsminister Per Bolund. Mikael Damberg, näringsminister, tar över it-frågorna.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.