Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Max Barclay ny Nordenchef på Newsec

Publicerad: 17 april 2018, 02:39

Max Barclay under Business Arena Göteborg 2018.

Foto: Elias Ljungberg.

Max Barclays roll hos Newsec utökas och han tar över ansvaret för bolagets rådgivningsverksamhet i hela Norden. Därmed ersätter han Henrik Granström som nyligen lämnade bolaget för att bli vd för förrådsbolaget 24Storage. Det bekräftar Barclay i samtal med Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Max BarclayNewsec

– Vi har ju delat upp vår verksamhet i två delar, PAM (property asset management) å ena sidan och Advisory å den andra och Björn Lindeborg är nordisk chef för PAM och jag blir nordisk rådgivningschef från 1 april.

Han säger att genom denna ändring så får Newsec samma övergripande struktur som man har i de enskilda länderna och det är ett led i det arbete bolaget har bedrivit att etablera sig i alla de nordiska länderna och Baltikum.

– Vi finns representerade i relativt lika stora delar i de nordiska länderna, förutom Island, och Baltikum. Den sista pusselbiten i det var det vi gjorde i Danmark tidigare i år när vi köpte in oss i Egeskov och Lindqvist som blir en del i Newsec. Då har vi stora rådgivningsenheter i de nordiska länderna och sedan tidigare etablerade förvaltningsenheter.

Syftet med detta arbete har enligt Max Barclay varit att arbeta mer övergripande nordiskt samt att möta upp efterfrågan från internationella investerare vars syn på den nordiska marknaden har ändrats från att vara en opportunistisk marknad till att vara en core-marknad som är ett naturligt inslag i en diversifierad portfölj.

– Dessutom finns det ett betydligt större intresse mellan de nordiska länderna, nordiska aktörer som dyker upp och gör investeringar. Finska investerare är exempelvis mer aktiva i de övriga nordiska länderna och svenskar och norrmän likaså. Vi vill möta det behovet av rådgivning där vi känner att kunderna vill att vi tar ett nordiskt grepp.

Newsec har erbjudit ett brett register av tjänster inom fastighetssektorn, allt ifrån transaktionsrådgivning och förvaltning till kommunikationstjänster och rekryteringsstöd och enligt Max Barclay ser de stora fördelar med att ha allting under samma paraply. Det ger synergifördelar och utökad tillgång till den enorma informationsmängd som skapas när man arbetar tvärt över hela branschen.

– Man kan hela tiden söka information om aktörer, marknader, mikrolägen, hur investerarna tänker.

Han nämner tyska investerare som exempel och säger att genom att ha ett så brett tjänsteutbud som möjligt så får man betydligt bättre insyn i hur de ser på marknaden, vilket självklart är värdefullt för en rådgivare vars roll är att ha örat mot rälsen.

– Vi tror väldigt mycket på idén att ha allt under ett och samma tak och då kan man säga att i sin natur så är förvaltningsverksamheten lite annorlunda, med längre avtal och längre tidsperspektiv medan avtalen i rådgivningsverksamheten är mer tidsbegränsade. En transaktion kan ta allt ifrån två till tio månader men sedan är det uppdraget slut. Ett förvaltningsuppdrag kan pågå i tio år och dessutom är förvaltningsverksamheten betydligt mer personalintensiv.

Även i detta sammanhang ser Max Barclay fördelar med att ha ett nordiskt paraply då många kunder vill ha en pannordisk helhetslösning från en fastighetsrådgivare, en och samma leverantör som kan paketera och erbjuda hela spektret av tjänster inom Norden.

– Nordiskt blir större och viktigare än enbart svenskt eller enbart finskt, avslutar Max Barclay.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Max BarclayNewsec

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.