Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Mats Andersson lämnar Fjärde AP-fonden

Publicerad: 1 mars 2016, 12:10

Mats Andersson.

Foto: AP4.

Mats Andersson, vd på Fjärde AP-fonden, meddelade på tisdagen styrelsen att han, efter snart tio år som vd, beslutat sig för att lämna sitt uppdrag.


Ämnen i artikeln:

Fjärde AP-fondenRikshem

– Jag har haft olika chefsroller i finansbranschen i snart 30 år. Det har varit en ynnest att under de senaste tio åren, tillsammans med alla duktiga och hängivna medarbetare, få lyfta Fjärde AP-fonden till en position med bästa avkastningen och största kapitalet bland AP-fonderna. Tidpunktionen känns därför naturlig att lämna över stafettpinnen till någon annan.

Andersson säger att han fått erbjudande från Laszlo Szombatfalvy att arbeta mer aktivt med hans stiftelse Global Challenges Foundation.

– Det känns som en lockande fortsättning på det klimatarbete som vi på Fjärde AP-fonden har bedrivit tillsammans med FN och internationella pensionsförvaltare under de senaste åren.

Kopplat till Rikshem?
I flera medier ryktas det om att Anderssons avhopp är kopplat till granskningen av Rikshem, som AP4 är hälftenägare i. Det var i höstas som flera tveksamheter kring Rikshems ledning uppdagades, något som också bekräftades i den granskning som gjordes av KPMG.

Till Svenska Dagbladet säger Andersson dock att avhoppet inte handlar om Rikshemsaffären.

– Inte alls. Jag har suttit på den här posten i tio år och vi har de senaste åren varit väldigt framgångsrika. Det känns därför som ett naturligt steg att lämna över stafettpinnen till en ny person, säger Mats Andersson till SvD.

Andersson har för avsikt att stanna kvar i rollen som vd, till en ersättare finns på plats.

– Jag har för avsikt att kvarstå i rollen som VD fram till en ersättare finns på plats, om styrelsen så önskar.

Monica Caneman, ordförande för Fjärde AP-fonden, kommenterar beskedet att Mats Andersson lämnar fonden:

– Mats Andersson har under sin tid mycket framgångsrikt lett arbetet i Fjärde AP-fonden och styrelsen beklagar att Mats nu väljer att lämna fonden.

Redaktionen

Källa: AP4 och Svenska Dagbladet

Ämnen i artikeln:

Fjärde AP-fondenRikshem

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.