Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Marknaden bromsar in i Nordamerika

Publicerad: 22 mars 2019, 14:32

Michel Couillard.

Foto: Anders Carlén.

Den nordamerikanska fastighetsmarknaden har med råge kommit igen sedan finanskrisen 2008, och både Kanada och USA har en stark tillväxt inom flera områden. Men nu pekar allt på en inbromsning.


Ämnen i artikeln:

Mipim

– Det blir förstås inte bättre av en politisk osäkerhet med nya tullar och hot om handelshinder från Donald Trump, säger Michel Couillard, blivande ordförande för intresseorganisationen CRE när vi träffar honom på Mipim.

The Counselors of Real Estate, CRE, är en internationell intresseorganisation med säte i USA som består av experter från både den privata och offentliga sektorn inom samhällsbyggnad. Ordförandeskapet roterar med ett års intervall och 2020 tar kanadensaren Michel Couillard över rodret.

– En av våra viktigaste funktioner är att vi årligen analyserar fastighetsbranschen och listar de tio största utmaningarna. Nytt för nästa år är att vi även kommer att komma med förslag på åtgärder, säger Michel Couillard som till vardags är koncernchef för Busac Real Estate med säte i Montreal.

Busac har verksamhet på båda sidorna av gränsen och verkar inom segementen logistik, flerbostadshus och kontorsfastigheter – och Michel Couillard beskriver marknaderna som snarlika.

– Människorna är desamma på båda sidorna gränsen, däremot går det snabbare i USA. Det är mindre regleringar och ett högre tempo där. Ska jag tala om någon slags kulturell olikhet så är det i så fall att kanadensare är lite mer “picky” när de väljer sitt boende.

Ökad centralisering
Fastighetskraschen 2008 slog hårt mot båda marknaderna, men idag är man tillbaka – och förbi.

– De senaste tio åren har varit väldigt bra, särskilt inom kommersiella fastigheter. Även bostäder har återhämtat sig bra, i alla fall i Kanada. USA däremot kämpar fortfarande på.
Enligt Michel Couillard talar mycket för att de båda länderna är på väg in i en lågkonjunktur de kommande åren och att det till viss del har att göra med den sittande presidentens politik.

– De nya tullavgifterna mellan USA och Kanada leder till en osäker marknad som i sin tur påskyndar räntehöjningarna. Att helt skylla en kommande nedgång inom fastighetsbranschen på Donald Trump är inte rätt, men den amerikanska presidenten gör inte heller något för att stabilisera marknaden.

Ur ett trendperspektiv tror Michel Couillard att man kommer att se en ökad centralisering i storstäderna – allt färre kommer att vilja pendla långt till sitt jobb.

– Det ställer helt nya krav på våra stadskärnor, som idag många gånger består av kontorskomplex. Jag tror att vi kommer att se fler restauranger och affärer på centrala ytor samt att de som köper boenden i allt högre grad kommer att prioritera de omkringliggande områdena. Närhet till kommunikation, restauranger och grönområden kommer att bli avgörande.

Logistikbyggnader blir kontor
Även inom logistik ser han helt nya behov.

– I takt med att e-handeln växer ökar också behovet på flexibla och automatiserade logistikbyggnader. De som finns tillgängliga idag är inte ändamålsenliga och mycket nytt kommer att byggas.

Och för byggnaderna som är passé har han redan en plan.

– Kontor och bostäder, ibland i kombination. Ofta är det här byggnader som ligger i nära anslutning till exempelvis flygplatser och där finns ett konstant behov av mer yta.

Anders Carlén

Ämnen i artikeln:

Mipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.