Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Många utmaningar kvarstår

Publicerad: 16 januari 2013, 14:28

Samtidigt som återhämtningen i USA och Kina har stärkts, har lågkonjunkturen fördjupats i Europa och Japan. Swedbank spår att den globala ekonomin växer något långsammare än i prognosen från oktober. Även tillväxtprognosen för Sverige revideras ned.


Ämnen i artikeln:

Cecilia HermanssonSwedbank

– Även om det finns anledning till ökad optimism, kvarstår betydande ekonomisk-politiska utmaningar i främst USA, Japan och Europa. Den största risken för euroområdet är om det lugnare läget på finansmarknaderna får politikerna att lägga i backen och ta tillbaka nödvändiga reformer, säger Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom.

Det finns enligt Swedbank tydliga tecken på att den svenska ekonomin krympte under det fjärde kvartalet ifjol. Man reviderar ned tillväxtprognosen för innevarande år från oktoberprognosens 1,7 procent till 1,1 procent (kalenderkorrigerat). Under andra halvåret bedömer man att tillväxten stärks och 2014 når den 2,6 procent. Arbetslösheten förutses stiga under 2013 och nå 8,6 procent innan den långsamt sjunker tillbaka under 2014.

– För att mildra effekterna av lågkonjunkturen behöver den ekonomiska politiken bli mer expansiv. Vi förutser att Riksbanken sänker styrräntan ytterligare en gång under våren, samtidigt föreslår regeringen ökade insatser för att bekämpa arbetslösheten, säger Magnus Alvesson, prognoschef på Swedbank.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Swedbank

Ämnen i artikeln:

Cecilia HermanssonSwedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.