Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Många nya översiktsplaner 2010

Publicerad: 6 April 2011, 22:00

Många nya översiktsplaner 2010 Antalet antagna översiktsplaner under 2010 är det största sedan1991 enligt rapporten ”Boverkets uppsiktsrapport planering och byggande under 2010”…


Källa: Pressmeddelande Boverket

Många nya översiktsplaner 2010

Antalet antagna översiktsplaner under 2010 är det största sedan1991 enligt rapporten ”Boverkets uppsiktsrapport planering och byggande under 2010”.

Spaningsresultaten 2010 var enligt Boverket både positiva och negativa. Under fjolåret antogs 34 nya översiktsplaner vilket är det största antalet sedan 1991. Men fortfarande kvarstår problemet med inaktuella översiktsplaner. 2010 hade en tredjedel av landets kommuner en översiktsplan som antogs under 1990-talet .

– Enligt vår uppfattning kan översiktsplaner från 1990-talet inte på ett aktuellt sätt ge uttryck för vare sig kommunens egna intressen eller statens intressen, säger Lars Brask, jurist på Boverket.

Förhoppningar om strandskyddsreglernaDe nya strandskyddsreglerna i plan- och bygglagen har skapat förhoppningar bland kommunerna att reglerna kan bidra till att vända en negativ befolkningsutveckling och skapa en levande landsbygd. Men det är ännu inte möjligt att dra några slutsatser om de nya reglernas genomslag. Boverket föreslår därför att en fördjupad utvärdering genomförs om ett par år.

Planeringsstöd – en drivkraft med möjligheter och riskerUtbyggnaden av vindkraft och det kopplade planeringsstödet är fortfarande en stor drivkraft för kommunernas översiktsplanering. I rapporten pekar Boverket på att det samtidigt finns en risk för att fokuseringen på ett fåtal planeringsfrågor leder till att helhetsperspektivet och andra angelägna planerings kan tappas bort.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.