Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

”Man måste våga ta beslut”

Publicerad: 10 september 2013, 12:25

Christer Sundin är styrelseordförande i Maxfast Properties.

Foto: Jonas Hedqvist.

Nyligen meddelade Diös Fastigheter att bolagets vd Christer Sundin, som lett bolaget sedan starten 2005, går i pension.


Ämnen i artikeln:

Christer SundinDiös Fastigheter

Nyligen meddelade Diös Fastigheter att bolagets vd Christer Sundin, som lett bolaget sedan starten 2005, går i pension den 30 april 2014 i samband med att han fyller 65 år. För Fastighetsnytt berättar han att det är en lagom tidpunkt.

– Jag har mycket att vara stolt över. Det var intressant att få möjligheten att starta ett helt nytt bolag och dessutom få börsintroducera det inom ett år. Sedan har Diös växt stadigt. Det var också intressant att få vara med om uppköpet av Norrvidden, säger han.

Uppköpet av Norrvidden, ja. När Diös under andra halvåret 2011 köpte upp Norrvidden blev bolaget mer än dubbelt så stort som det var innan. Sedan dess har mycket energi gått åt att integrera de två bolagen. Enligt Christer Sundin har integrationsarbetet gått oväntat bra.

– Vi har drivit två bolag under 2012 men från och med årsskiftet har vi gått in i ett gemensamt ekonomisystem och så vidare. Det arbetet har gått fantastiskt bra och folk i vår organisation har jobbat på ett föredömligt sätt.

Han förklarar att nästa fas är att arbeta med Diös varumärke och skapa gemensamma värderingar hos de två bolagens personal så att de har en gemensam grund att stå på. Det är ett arbete som påbörjades under hösten 2012 och för att på ett optimalt sätt skapa ett gemensamt företag kommer man att fokusera på det arbetet under 2013.

Även om det förvisso inte är unik händelse i världens affärshistoria att ett bolag köper ett större bolag så händer det inte alltför ofta och självklart innebär det en hel del utmaningar (det kan jämföras med att äta en kaka som är större än man själv vilket inte är helt oproblematiskt). Det krävs även en hel del mod, särskilt när det gäller ett skandalomsusat bolag som Norrviden hade hunnit bli. Christer Sundin betonar att man måste våga ta beslut.

– Man vet att drabbar en del människor som kanske förlorar sin inkomst, vilket är allvarligt nog. Jag tycker att det är glädjande att av de närmare 30 personer som förlorade sitt arbete under de första förändringarna vi gjorde 2012 har de allra flesta lyckats hitta nytt arbete. Samtidigt handlar det om att skapa ett starkt bolag, där måste fokus ligga, så jag hoppas att de som tyvärr fått lämna oss har viss förståelse för varför vi gör de ändringar vi gör.

Vad gäller Norrviddens skadade rykte och den polisanmälan Diös har gjort mot bolagets vd så är den frågan inte avgjord och Christer Sundin vill inte kommentera det i någon detalj men han menar att förvärvet inte har skadat Diös rykte.

– Så har jag inte uppfattat det. Vi har gjort en NKI-undersökning och frågat hur kunderna ser på varumärket Diös och vår ekonomiska styrka och där har vi fått det utfall att kunderna är nöjda. Kundens uppfattning om Diös har således inte förändrats.

Christer Sundin menar vidare att Diös snarare har vunnit på att ha gjort affären, man har kunnat visa marknaden att Diös klarat av att genomföra en så stor affär och utveckla bolaget och dess marknader.

Betalade rätt pris
Även om det till slut var Diös som fick förvärva Norrvidden såg det inte ut att bli fallet från början. Christer Sundin berättar att när man först la ett bud på bolaget fick Diös inte vara med bland de bolag som fick fortsätta i budprocessen.

– Sedan kom man tillbaka till oss i juli 2011 och frågade om vi ville vara med igen.

Då lade vi ett nytt bud och kunde därför förvärva Norrvidden hösten 2011. Det råder emellertid delade meningar om huruvida Diös betalade för mycket för Norrvidden. Bland dem som tycker så är redovisningsspecialisten Bo Nordlund som har uttalat sig om att köppriset var minst 500 miljoner för högt men Christer Sundin håller inte med. Han anser att Diös har bevisat att man betalade ett skäligt pris och att affären var rätt.

Fem hundra miljoner kronor är trots allt en mycket stor summa pengar vilket leder till frågan om värderingarna kan ha varit felaktiga, eller godtyckliga, men det anser inte Diös vd.

– Jag vill inte påstå att den är godtycklig. Vi har jobbat med ledande företag inom värdering och deras värderingar känns relevanta sett till vad vi presterar i fastigheterna och tioåriga kassaflödeskalkyler. Det som kan påverka mer är räntans utveckling, säger Christer Sundin.

Han påpekar att vi i Sverige den senaste tiden har haft historiskt låga räntor och att skillnaden mellan betald ränta och fastigheternas direktavkastning aldrig har varit högre.

– Räntedifferensen är historiskt hög och riskhanteringen är stor. Förut pratade man om att ett rimligt gap mellan avkastningen och den faktiska räntan var 1-2 procentenheter men vi är idag upp mot 4 procentenheter. Så jag tycker att värderingarna är väl avvägda.

En längre intervju med Christer Sundin publiceras i Fastighetsnytt nummer 4/2013 som utkommer på fredag den 13 september.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.