Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Malmös baksida träder fram

Publicerad: 2 februari 2016, 09:39

Nyhamnen är det senaste av Malmös utvecklingsområden. Illustration: Gisele Paiva Nilsson.

Efter Västra Hamnen, Hyllie och Triangeln är Nyhamnen Malmös nästa stora utbyggnadsprojekt. Fullt utbyggd ska stadsdelen precis norr om centralen rymma 6 000 bostäder och 13 000 arbetsplatser.


Ämnen i artikeln:

NyhamnenMalmö

Efter Västra Hamnen, Hyllie och Triangeln är Nyhamnen Malmös nästa stora utbyggnadsprojekt. Fullt utbyggd ska stadsdelen precis norr om Malmö Central rymma 6 000 bostäder och 13 000 arbetsplatser.

På tisdagen presenterade Malmö stad programförslaget för den nya stadsdelen. Den kommer att växa fram i det gamla hamnområdet, där det mesta av verksamheten redan är nedlagd.

– Nyhamnen ligger precis norr om centralstationen – supercentralt. Men den har länge varit en baksida, när Malmös centrum har växt söderut. Nu vill vi knyta ihop staden på båda sidorna, säger Lars Böhme, landskapsarkitekt på Malmö stad, till Fastighetsnytt.

Nyhamnens läge i Malmö. Bild: Malmö stad.

Nyhamnens läge i Malmö. Centralstationen ser du i den röda markeringens nedre, vänstra hörn. Bild: Malmö stad.

faktanyhamnen2

Källa: Malmö stad.

I förslaget lyfter man fram den centrala närheten till havet som en av de största tillgångarna.

– Vi tycker att det är viktigt att Malmö öppnar upp sig mot havet mer och mer. Malmö ligger vid vattnet och det ska synas. Dessutom utvidgas centrum när man har en väldigt central plats som frigörs, säger Lars Böhme.

Majoriteten av marken i området ägs av staden, även om exempelvis Wihlborgs och NCC äger mark i området. Lars Böhme tror att det kan komma att ske en del rockader efter att en ny plan antas.
 

– De aktörer som äger mark som man utvecklar kanske kommer att vara kvar, kanske blir det en del markbyten – men det är lite för tidigt att säga.

Fullt utbyggt 2050
Utvecklingen av Nyhamnen har i viss mån redan påbörjats. Bland annat har Jernhusen investerat 300 miljoner kronor i det 8 500 kvadratmeter stora kontorshuset ”Foajén”.

– Så vissa projekt har redan påbörjats, något är till och med redan klart. Andra delar har väldigt lång tidshorisont, säger Lars Böhme. Staden siktar på att området ska vara fullt utbyggt någonstans kring 2050.

Målet är att Nyhamnen ska uppfylla Malmös mål att vara en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar stad. Bild: Malmö stad.

Målet är att Nyhamnen ska uppfylla Malmös mål att vara en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar stad. Bild: Malmö stad.

Översiktsplanen för Nyhamnen är en fördjupning av den kommuntäckande översiktsplanen och gäller som komplement till den.

– Vi har en översiktsplan som fungerar bra och som känns aktuell. Till den gör vi fördjupningar som är mer anpassade till dagens förutsättningar. De kommer att arbetas in i översiktsplanen i en rullande process, säger Lars Böhme.

Förslaget går nu ut på samråd fram till den 2 maj. En slutlig plan förväntas bli antagen i slutet av 2017.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

NyhamnenMalmö

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.