Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Mäklarstatistik

Publicerad: 14 september 2010, 22:00

Stabil bostadsmarknad trots val, bolånetak och räntehöjningar
Enligt Mäklarstatistik har priset på villor i riket den senaste månaden sjunkit 1 procent medan priset på bostadsrätter stigit med 8 procent. Dock är det säsongsvariationer under sommarmånaderna som gör att bostadsrättssiffrorna svänger kraftigt…


Källa: Pressmeddelande Mäklarstatistik.se

Stabil bostadsmarknad trots val, bolånetak och räntehöjningar

Enligt Mäklarstatistik har priset på villor i riket den senaste månaden sjunkit 1 procent medan priset på bostadsrätter stigit med 8 procent. Dock är det säsongsvariationer under sommarmånaderna som gör att bostadsrättssiffrorna svänger kraftigt.

–          Just nu har vi en situation med tre speciella faktorer som skulle kunna påverka bostadsmarknaden relativt mycket. Vi har ett riksdagsval, införandet av bolånetaket och räntehöjningar. Dock ser vi inte att någon av dessa faktorer skapar osäkerhet bland köpare och säljare och påverkar prisutvecklingen. Vi har just nu en bra balans mellan ett stort utbud och en stark efterfrågan, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

–          Den kraftiga uppgången på bostadsrätter i riket under augusti beror nästan enbart på säsongsvariationer under sommaren. I juli går bostadsförsäljningen ner mer i Stockholm och Göteborg än i andra regioner vilket leder till sjunkande priser på riksnivå. Detta kompenseras tillbaka under augusti då antalet försäljningar ökar kraftigt i storstadsområdena. Dock kan vi se en tendens till svagt ökande priser i storstadsområdena under augusti, säger Lars-Erik Nykvist.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.