Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Majoritet av byggare vill ha längre avtal

Publicerad: 7 april 2017, 07:34

En stor majoritet av byggbolagen, 94 procent, vill ha en avtalslängd som är två år eller längre, trots att ettåriga avtalslängder har varit normen under 2010-talet. Just nu pågår avtalsförhandlingarna på byggområdet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

En stor majoritet av byggbolagen, 94 procent, vill ha en avtalslängd som är två år eller längre, trots att ettåriga avtalslängder har varit normen under 2010-talet. Just nu pågår avtalsförhandlingarna på byggområdet.

Det ska påpekas att det är en av parterna i förhandlingarna, Sveriges Byggindustrier, som gjort en enkätundersökning bland sina medlemsföretag. Den visar att 94 procent vill ha längre avtalstid än ett år, och 70 procent vill ha en avtalslängd på minst tre år.

Industriavtalet, som blev klart fredagen den 31 mars, innebär bland annat att avtalet gäller i tre år.

– Vår förhoppning är att ett treårigt avtal blir verklighet även på vårt avtalsområde eftersom våra medlemsföretag då kan lägga sin kraft på kärnverksamheten och få bättre förutsägbarhet istället för att varje år behöva lägga resurser på förhandlingarna. Med tanke på att vi behöver bygga över 700 000 nya bostäder fram till 2025 behövs alla tillgängliga resurser läggas på att förverkliga det, säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier förhandlar tre avtal på byggområdet. Tjänstemannaavtalet ska beräknas vara på plats under första halvan av april. Byggavtalet och Väg- och banavtalet ska vara färdigförhandlade den sista april.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.