Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Lunds centralstation får ny skepnad

Publicerad: 25 september 2017, 08:00

Lunds centralstation.

Foto: Lunds kommun

Nu går arbetet med att omvandla området runt Lunds centralstation in i en ny fas och stadsbyggnadskontoret ska ta fram fyra nya detaljplaner.


Ämnen i artikeln:

LundFastighetsmarknaden i Sydsverige

Nu går arbetet med att omvandla området runt Lunds centralstation in i en ny fas och stadsbyggnadskontoret ska ta fram fyra nya detaljplaner. Det är planer för den nya centralstationsbyggnaden, ett underjordiskt cykelgarage, en tomt längs Spolegatan och för den västra sidan av spåret.

– Nu tar vi fram avgörande planer för järnvägsstationen och närområdet för att fler ska kunna använda kollektivtrafiken, samtidigt som vi ska lösa trängsel och de utmaningar som finns i dag, säger Björn Abelson (S), ordförande Byggnadsnämnden i Lund, i ett pressmeddelande.

Det handlar exempelvis om utmaningar kring täthet, arkitektur och trafik. Flera röster har påpekat att det borde byggas mer och tätare vid stationen, enligt kommunen, som nu undersöker om det är möjligt och om man kan bygga högre. Ett vinnande arkitektförslag för Lunds C kommer att presenteras i slutet av året och arbetas därefter in i detaljplanen. Utredningen tar även reda på hur bilarna ska köra till stationen på den västra sidan och vad det har för effekt på Bjeredsparken och boende.

– Den nya centralstationen kommer bli ett betydelsefullt nav för Lunds kommun, regionen och internationella besökare. Det är en plats öppen för alla, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör, i ett pressmeddelande.

Detaljplanerna kommer att följa det ramprogram som byggnadsnämnden med bred politisk förankring beslutade om 2015. Det innebär bland annat att den nya centralstationen ska byggas längre norrut än den nuvarande. Stationsbyggnaden kommer att spänna över spåren och binda ihop staden på ett nytt sätt, enligt kommunen. De som cyklar, promenerar eller åker kollektivt till stationen kommer att få högsta prioritet.

Förhoppningen är att ha ett gemensamt samråd för samtliga fyra detaljplaneförslag nästa vår med berörda och intresserade.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.