Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ljusning för svenska lager- och logistikfastigheter

Publicerad: 31 augusti 2010, 22:00

Ljusning för svenska lager- och logistikfastigheter Enligt Savills rapport European Warehousing Markets är det fortsatt trögt på den europeiska marknaden för lager- och logistikfastigheter. För Sverige har situationen dock ljusnat på ett flertal sätt…


Källa: Pressmeddelande Savills

Ljusning för svenska lager- och logistikfastigheter

Enligt Savills rapport European Warehousing Markets är det fortsatt trögt på den europeiska marknaden för lager- och logistikfastigheter. För Sverige har situationen dock ljusnat på ett flertal sätt.

Det är fortsatt trögt på den europeiska marknaden för lager- och logistikfastigheter och den genomsnittliga marknadshyresutvecklingen var negativ första halvåret 2010 och trots att efterfrågan på lokaler är svagt positiv så har många marknader vakanser som inverkar negativt på marknadshyrorna som bedöms följa en negativ trend under resterande del av året. Investeringsmarknaden är fortfarande svag, men det genomsnittliga avkastningskravet föll med 6 punkter. Flertalet av de större marknaderna (UK, Tyskland, Frankrike) har alla uppvisat stabila eller sjunkande avkastningskrav, med undantag för Spanien där avkastningskraven fortsätter att öka.

För Sverige har situationen dock ljusnat på ett flertal sätt. Stiltjen på transaktionsmarknaden har brutits och vi ser ökande transaktionsvolymer inom lager- och logistiksegmentet, trots att det i vissa fall visat sig svårt att erhålla acceptabel finansiering.  Intresset är fortsatt stort från en vid krets av inhemska aktörer samt även från internationella investerare. Den totala omsättningen avseende lager, industri och logistikfastigheter uppgick till strax över 5 miljarder under perioden januari-augusti, motsvarande cirka 10 procent av den totala omsättningen.  Jämfört med 2009 så är det en markant ökning då transaktionsvolymen uppgick till strax över 3 miljarder (+70procent).  Transaktionsvolymen för logistikfastigheter uppgick till ca 1,5 miljarder hittills under 2010 (januari-augusti), vilket skall jämföras med strax under 1,4 miljarder föregående år. Avkastningskraven avseende logistikfastigheter ligger i dagsläget stabilt i nivån 7 procent för moderna fastigheter med långa hyresavtal, dock med undantag för någon enstaka transaktion som genomförts på lägre nivåer.

Under den senaste tiden har Savills även noterat en stigande efterfrågan på moderna logistikfastigheter och antalet nya projekt har ökat väsentligt. Under 2010 har cirka 150 000 kvadratmeter logistikarea färdigställts eller är under färdigställande och under 2011 kommer närmare 290 000 kvadratmeter logistikarea färdigställas. Samtliga av dessa projekt är anläggningar som uppförs åt en enskild hyresgäst och inte ett enda spekulativt projekt har dragits igång.

Den svenska fastighetsmarknaden fortsätter att präglas av en fokusering på fastigheter med stabila kassaflöden i goda lägen. Savills bedömning är således att det kommer att vara ett fortsatt stort intresse för moderna logistikanläggningar med långa hyresavtal.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.