Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ljusare tider för bygginvesteringar

Publicerad: 8 Juni 2010, 22:00

Ljusare tider för bygginvesteringar I en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI) ser man att byggandet av nya bostäder ökade under första kvartalet i år och prognosen visar att det påbörjas drygt 25 procent fler lägenheter i år jämfört med i fjol…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Byggindustrier

Ljusare tider för bygginvesteringar

I en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI) ser man att byggandet av nya bostäder ökade under första kvartalet i år och prognosen visar att det påbörjas drygt 25 procent fler lägenheter i år jämfört med i fjol.

Byggandet av nya bostäder ökade under första kvartalet i år och prognosen visar att det påbörjas drygt 25 procent fler lägenheter i år jämfört med i fjol. Att bostadsinvesteringarna ökar redan i år förklaras främst av en stark utveckling för ombyggnad.

– Införandet av fakturamodellen för ROT-avdrag satte ett ordentligt avtryck på ombyggnadsinvesteringarna i höstas och efter första kvartalets starka utfall tyder allt på att utvecklingen blir mycket bra även i år, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

BI bedömer att lokalinvesteringarna fortsätter att minska i år till följd av en svag utveckling för den privata sektorn, men i takt med att den ekonomiska återhämtningen stärks börjar de privata investeringarna att öka under nästa år. I stället kommer den positiva tillväxten för de offentliga investeringarna att stagnera, vilket gör att lokalinvesteringarna totalt sett går trögt även 2011.

Sammantaget bedöms bygginvesteringarna öka med 3 procent i år och 5 procent nästa år. Vilket, enligt BI, leder till att antalet sysselsatta i byggindustrin ökar med 15 000-18 000 till utgången av 2011. Det skulle innebära att hela sysselsättningsnedgången från hösten 2008 – hösten 2009 att ha hämtats igen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.