Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Liten ökning av företagskonkurserna i oktober

Publicerad: 7 november 2010, 23:00

Liten ökning av företagskonkurserna i oktober
Antalet företagskonkurser steg för andra månaden i följd. Konkurserna ökade med 1 procent i oktober. Inom parti- och detaljhandeln samt de privata tjänstenäringarna ökade antalet konkurser något. I Stockholms län minskade konkurserna återigen, medan de övriga storstadslänen gick åt motsatt håll…


Källa: Pressmeddelande UC

Liten ökning av företagskonkurserna i oktober

Antalet företagskonkurser steg för andra månaden i följd. Konkurserna ökade med 1 procent i oktober. Inom parti- och detaljhandeln samt de privata tjänstenäringarna ökade antalet konkurser något. I Stockholms län minskade konkurserna återigen, medan de övriga storstadslänen gick åt motsatt håll.

Antalet företagskonkurser under oktober uppgick till 553 stycken vilket innebar en ökning med 8 stycken eller 1 procent, jämfört med samma månad året innan. Det innebär att konkurserna ökar för andra månaden i följd, även om ökningen denna gång är marginell.

– När det gäller konkurssiffrorna ligger vi fortfarande på en högre nivå än under högkonjunkturen innan finanskrisen rullade in med full kraft. I jämförelse med förra året ser läget ändå betydligt ljusare ut, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

– De flesta konkurserna är mindre företag som inte har klarat sig igenom den tuffa konjunkturen med vikande efterfrågan som vi upplevt under de senaste åren. Många av de nyregistrerade företagen har inte haft tillräckliga reserver för att möta den sjunkande efterfrågan, och de har dessutom haft svårt att få låna pengar i och med bankernas hårdare utlåningskrav, säger Roland Sigbladh.

Skåne och Västra Götalands län mot strömmen i oktober

Den ekonomiska utvecklingen för näringslivet är generellt sätt stark även om konkurserna ökade något i exempelvis parti- och detaljhandeln samt de privata tjänstenäringarna. Hotell- och restaurangbranschen, som länge har haft kärva tider, hade däremot färre konkurser i oktober. Bostadsbristen på många platser i landet skapar efterfrågan efter byggtjänster, tillverkningsindustrin upplever en kraftfull ordertillväxt liksom de flesta branscher ser en ökad efterfrågan på sina varor och tjänster.

– Många företag upplever för närvarande en uppåtgående spiral med tillväxt, även om man ska ha i åtanke att tillväxten kommer från väldigt låga nivåer, säger Roland Sigbladh.

I Stockholms län minskade konkurserna under oktober månad, liksom i flera andra län. Men i Skåne och Västra Götaland ökade tvärtom konkurserna. Över året sett har dock nästan alla län betydligt färre företagskonkurser än föregående år, inklusive de tre storstadslänen som kan sägas ha varit draglok i konjunkturuppgången.

Goda förutsättningar framåt

Även om konkurserna ökade under september och oktober ligger nivån antalsmässigt ändå lägre än för flera andra månader under året. Dessutom uppvisade jämförelsemånaderna september och oktober 2009 några av det årets lägsta konkursnoteringar, även om det sammantaget var ett mycket tufft år för den svenska ekonomin.

– Under 2009 sjönk aktiebolagens omsättning i snitt med fyra procent jämfört med året före, och man hade en genomsnittlig resultatminskning med tio procent. Men nu är läget och förutsättningarna annorlunda. Inte minst ser konjunkturuppgången för storföretagen lovande ut. Det återstår förstås att se vilka effekter omvärldsfaktorerna, bland annat i form av den amerikanska ekonomin och de finansiella problemen i vissa EU-länder, kan ha för svenskt vidkommande, säger Roland Sigbladh.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.