Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Life science-nav i två kommuner

Publicerad: 30 januari 2015, 15:18

Visionsbild Hagastaden. Illustration WSP.

I år startar byggnationen av bostäder i Hagastaden som delas av Solna och Stockholms kommun. Ett life science-område med ambitionen att bli en levande, central stadsdel.


Ämnen i artikeln:

Einar MattssonIkano BostadVeidekkeKarolinska InstitutetAkademiska HusHagastadenOscar PropertiesSten wetterblad

Totalt kommer 6000 nya bostäderna byggas, 3000 i Stockholm och 3000 i Solna. Stockholms stad har hittills markanvisat tio kvarter för byggstart mellan 2015 och 2019. Einar Mattsson bygger 160 lägenheter. Ikano Bostad bygger 200 bostadsrätter och Veidekke Bostad bygger 300 lägenheter. De första lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning 2017. Oscar Properties uppför också Helix och Innovationen, två höga byggnader vid Torsplan på Stockholmssidan.

Inledningsvis var det, utöver life science-verksamheten, endast bostäder planerat men efter diskussioner mellan aktörerna kommer nu bottenvåningarna också innehålla förskolor, service, restauranger och caféer. En av framgångsfaktorerna är en relativt stor frihet i utvecklingen av området, berättar Ylva Williams, vd för Stockholm Science City Foundation. En viktig punkt, menar hon, var att när Stockholm, Solna och Landstinget tillsammans med universitet och industri år 2007 skissade på visionen kring området så fokuserade man på vart man ville, och inte strikt hur det skulle uppnås.
– I en föränderlig värld har det varit en fördel att veta vart vi ska, utan att det stakats ut exakt hur vi ska nå dit. Det är svårt att 2007 peka ut precis hur det ska genomföras. Vi har haft lite mer frihet att anpassa oss till hur omvärlden och teknikområden förändras och kunnat utnyttja detta, säger Ylva Williams.

Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet och Handelshögskolan samt Stockholms stad, Solna stad och Stockholms läns landsting finansierar Stockholm Science City Foundation som har uppdraget att främja vetenskaplig undervisning och forskning i området. Arbetet sker i nära samverkan med övriga aktörer som arbetar med Hagastadens utveckling med syftet att se till att alla verksamheter kan få största möjliga nytta av varandra. En lyckad del, tycker Ylva Williams, är att man varit noga med att respektera att var och en äger sina respektive arbetsområden. Här har Stiftelsens roll mer handlat om att ta ansvar för det som annars kanske hamnar mellan stolarna, exempelvis den mjuka infrastrukturen.
– Det handlar till exempel om hur vi säkerställer att entreprenörerna kan träffa akademins forskare. Skapa förutsättningar för naturliga mötesplatser där man kan mötas och lära sig behoven som finns hos de olika aktörerna och tydliggöra nyttan, säger Ylva Williams.

Ett av Stockholm Science City Foundations samarbeten sker med den fastighetsägarförening som bildats av de aktörer som finns i och utvecklar Hagastaden. Tillsammans arbetar man för att visa Life Science företag och bostadssökande mervärdet av att flytta till området och att få in rätt typ av bolag och därmed också öka intresset. En av konsekvenserna är att man vid Norra stationsgatan i Hagastaden gått från nära 15 procents vakans till nästan inga tomma lokaler alls.
– Det kommer ständigt in nya projektidéer och intressenter. Den totala investeringen på 65 miljarder i området innebär att det är en väldigt stor aktivitet. Och nya projekt behövs för i princip finns nästan inget tomt i det befintliga beståndet, säger Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus och ordförande Fastighetsägarföreningen Stockholm Life. Dock finns det många möjligheter genom kommande omflyttningar och nybyggnationer.

Alla drar åt samma håll i dag, säger Sten Wetterblad, kommuner och fastighetsägare jobbar tätt och samarbetet med Landstinget har mynnat ut i en tunnelbanestation till Karolinska/Hagastaden.
– I fastighetsägarföreningen arbetar vi gemensamt med både bostäder och kommersiella lokaler, vi har en gemensam hemsida och olika kampanjer och det har fungerat mycket bra.

Hela temat i Hagastaden spänner kring life science men målet är en levande stadsdel med 10 000 nya invånare 2025, tillsammans med de nya forskningsanläggningarna.
– I dag när man talar på den internationella arenan om vad som händer här så är det många som tycker det är otroligt häftigt och unikt att i en huvudstad med ledig mark så bygger man en stadsdel där man har mod och långsikthet att jobba mot life science, säger Ylva Williams.

Mattias Fröjd

Fakta Hagastaden

- Hagastaden ska bli en stadsdel som genomsyras av life science. I begreppet ryms såväl preventiv vård och sjukvård som forskning, utveckling och undervisning inom vård, läkemedelsframställning, medicinteknik och bioteknik.
- Närmast i tidplanen över byggprojektet ligger Helix och Innovationen som Oscar Properties tar första spadtaget för i år. Under 2015 kommer även Einar Mattsson, Veidekke och Ikano att starta bygget av bostadskvarter 2-5.
- Den totala investeringen för Hagastadsprojektet är omkring 65 miljarder kronor. Då inkluderas såväl infrastruktur i form av intunnling, Citybanan, tunnelbana som fastigheter och Nya Karolinska universitetssjukhuset.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.