Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ledare: Våga tänka stort

Publicerad: 27 september 2016, 06:26

Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

Öresundsregionen kommer inte att bli ett nytt New York för det kommer aldrig att finnas ett nytt New York. New York är en unik stad men det kan Öresundsregionen också bli, om man vågar tänka stort nog.


En stor del av Fastighetsnytt nummer 4 är tillägnad Skåne och Öresundsregionen. En region som har många stora utmaningar att lösa men samtidigt verkar de allra flesta vara överens om att hanterar man utmaningarna rätt så har regionen en fantastisk potential. Med storstadsregionens dynamik och ett, givet vissa antaganden om infrastrukturens utveckling, framtida pendlingsavstånd till inte bara Hamburg utan även Berlin och Stockholm.

För att maximera potentialen måste man dock våga tänka stort. För att kunna förverkliga drömmar och visioner måste man först ha drömmar och visioner. En del av regionens dynamik ligger i det faktum att den är transnationell och man har olika styrkor men för att kunna dra nytta av denna dynamik måste regionen knytas ihop ordentligt. Idag delas den ju itu av Öresund men samtidigt är det sundet som skapar regionens identitet. Det finns fyra noder kring sundet, Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och Helsingør. I framtiden finns alla förutsättningar för att dessa skulle kunna växa ihop men endast om man vågar tänka stort. Just nu råder mycket delade meningar mellan två av regionens kommuner som båda vill ha nästa fasta förbindelse över sundet. Frågan är dock varför man enbart planerar för en enda förbindelse (faktum är att den planen finns ens knappt) när man redan idag borde ha minst två förbindelser, eller till och med ännu fler, på ritbordet. Snegla istället mot världsmetropoler som New York där det finns ett antal förbindelser över de floder som delar på staden. Öresundsregionen kommer inte att bli ett nytt New York för det kommer aldrig att finnas ett nytt New York. New York är en unik stad men det kan Öresundsregionen också bli, om man vågar tänka stort nog. Dessutom kan det finnas en poäng i att vara förberedd på ökat behov för infrastruktur istället för att hela tiden jaga behovet.

Senaste numret av Fastighetsnytt hittar du här!

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.