Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ledare: Flyktingfråga med många aspekter

Publicerad: 29 februari 2016, 16:49

FN:s flyktingorgan UNHCR gör bedömningen att cirka en miljon människor kommer att försöka ta sig till Europa i år. I sitt mellanberäkningsalternativ utgår Migrationsverket ifrån att 100 000 asylsökande ska komma till Sverige.


Det ligger i sakens natur att det är som svårast att besinna sig när man behöver det som mest. Istället för att lugnt sätta sig ner och tänka efter rusar man runt i panik och letar efter den försvunna nyckelknippan. När koden till bankomatkortet oförklarligt faller bort låser sig hjärnan istället för att slappna av och låta de fyra siffrorna leta sig tillbaka. När det oväntade inträffar överger man det normala rationella tillvägagångssättet och agerar känslomässigt och irrationellt. I senaste numret av

Fastighetsnytt försöker vi hålla tillbaka den typen av reflexer. Vi skriver om flyktingsituationen utifrån det fastighets- och samhällsbyggnadsperspektiv som är vårt kärnområde. Vi tar upp de stora utmaningar som det stora antalet asylsökande innebär, men försöker också se till möjligheterna som uppstår. Vi försöker sätta in händelserna i ett historiskt perspektiv. Vi frågar de mindre orterna hur situationen ser ut, och tar upp situationen i landets storstäder. När man sätter sig in i problematiken, för det är en hel del problem som ska lösas, slås man av hur mångfacetterad den är. Den har fört oss ifrån spaboenden till detaljer i PBL, från tältläger i Lund till förhistoriska folkvandringar. Nu hoppas vi att vårt reportage i någon mån kan bidra till den besinning som behövs så väl idag.

Malmö är en stad som fått ta emot en extra stor andel av de ankommande flyktingarna. I den stora och delvis tillbakablickande intervjun med Malmös tidigare KSO, Ilmar Reepalu, tar vi upp det intrikata samspelet mellan stadsplanering, arkitektur, tillväxt och politik. Som arkitekt har Ilmar Reepalu haft ovanliga specialkunskaper i sin politikergärning. Oavsett vilken politisk hemvist man har är det mycket lärorik läsning för den som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn.

Fastighetsnytt nummer 1 – 2016 hittar du här!

Fastighetsnytts ledarredaktion

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.