Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ledare: En ansträngd bemanningssituation

Publicerad: 23 februari 2017, 14:06

Bild: Dreamstime.

Sverige är nu mitt inne i en byggboom. En byggboom som är av den magnitud att man nog får gå tillbaka till miljonprogrammets dagar för att hitta en motsvarighet.


Behovet av nya bostäder och såväl kontor som renoverade gamla bostäder har länge varit stort så det är på många sätt en välkommen byggboom men, det finns alltid ett men, kruxet är att den svenska byggsektorn är långtifrån kalibrerad för att kunna tillfredsställa behovet.

Bygg- och fastighetsbolag vittnar om en akut brist på allt ifrån projektledare till hantverkare, den offentliga sektorn har svårt att rekrytera tillräckligt många handläggare på plan- och bygglovsavdelningarna och arkitekter är den yrkesgrupp som har lägst arbetslöshet i hela landet.

Den nuvarande situationen kan säkerligen härledas till en lång period där byggandet i stort sett stod stilla och en rationellt driven sektor självklart anpassade sin organisationsstorlek efter marknadsläget. Det i sin tur har lett till att relevanta utbildningar inte har varit populära och nu står vi i en bristsituation som tar många år att åtgärda.

Det är viktigt att näringslivet krokar arm med det offentliga och utbildningsväsendet och hittar en väg framåt, inte enbart för att lösa den akuta situationen utan se till att byggtakten hålls stadig liksom utbildningstakten inom samhällsbyggnadsrelaterade ämnen. Det skapar en flexibilitet och det tjänar vi alla på i framtiden.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.