Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Lantmäterikonferens

Publicerad: 26 Maj 2008, 22:00

Nyckelord: Lantmäteri, hållbar utveckling En miljard människor saknar adekvat boende Från över 80 länder kommer, lantmätare, studenter, planerare, ansvariga för bostadsförsörjning och finanssektorn, till Stockholm den 14-19 juni för att delta i den internationella lantmäterikonferensen, FIG Working Week. En av frågorna som kommer att behandlas är hur man kan förbättra för de människor som bor i slumområden. Konferensens tema är ”Integrating generations”…


Källa: Göran Eriksson, Ann Jennervik

En miljard människor saknar adekvat boende

Från över 80 länder kommer, lantmätare, studenter, planerare, ansvariga för bostadsförsörjning och finanssektorn, till Stockholm den 14-19 juni för att delta i den internationella lantmäterikonferensen, FIG Working Week. En av frågorna som kommer att behandlas är hur man kan förbättra för de människor som bor i slumområden. Konferensens tema är ”Integrating generations”.

– Anledningen till att vi har valt titeln ”integrating generations” är att vi vill så gärna ha med de yngre lantmätarna, studenterna. Mycket av det här generationsskiftet, som inte bara påverkar Sverige, där många går i pension och unga tar vid är rätt allmänt i alla fall inom Europa. Vi har fått ett bra utfall, utav de 900 anmälda så är ett hundratal studenter. Två sessioner kommer särskilt att behandla de unga och deras arbetsmarknad, säger Göran Eriksson, programansvarig.

I konferensen ingår Serminariet ”Improving Slum Conditions through Innovative Financing” som organiseras i samverkan med UN-HABITAT, som är FN:s organ för boendefrågor. Där blir en viktig fråga att försöka koppla samman institutioner och organisationer med varandra, speciellt länken mellan finansmarknad och landadministrationen. Runt en miljard av jordens befolkning saknar adekvat boende och får inte ta del av värdestegring på mark och bostäder utan sitter i händerna på de som har tillgång till finansiering.

– En stor fråga har varit just det privata ägandet, om det är lösningen på problemet. Det finns ju väldigt många länder där man inte haft fenomenet privat ägande men där man är på väg på lite olika sätt, till exempel Kina, Indien, Tanzania med flera. Mycket under seminariet kommer att handla om vägen man tar dit, det sociala ansvar som måste till och effekterna av formella respektive informella marknader. En annan aspekt som kommer att diskuteras är att många länder har en lagstiftning som innebär olika behandling av kvinnor respektive män, kopplat till det faktum att i de här miljöerna är det väldigt ofta kvinnorna som är ansvariga för familjen. Men jag vill betona att utgångspunkten för seminariet inte är att predika för en modell eller en lösning utan snarare skapa ett forum för erfarenhetsutbyte som förhoppningsvis kan leda till att man närmar sig varandra i de olika frågorna, säger Ann Jennervik, projektledare.

Konferensen ordnas av Internationella lantmätarfederationen (FIG) i samarbete med Sveriges Lantmätareförening (SLF).

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.