Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Låntagarna väljer längre bindningstider

Publicerad: 9 Januari 2011, 23:00

Låntagarna väljer längre bindningstider I december minskade andelen bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader till 72 procent från 73 procent i november. Andelen för den kortaste bindningstiden minskade därmed med hela 18 procentenheter under förra året. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Låntagarna väljer längre bindningstider

I december minskade andelen bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader till 72 procent från 73 procent i november. Andelen för den kortaste bindningstiden minskade därmed med hela 18 procentenheter under förra året. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

Efterfrågan på bolån med den kortaste bindningstiden på 3 månader fortsätter att minska. I december minskade andelen bolån med 3 månaders bindningstid till 72 procent från 73 procent i november. Andelen bolån med bindningstider på 1-4 år ökade från 22 procent i november till 24 procent i december medan andelen med bindningstider på 5-10 år minskade från 5 till 4 procent.

Under förra året minskade andelen nya bolån med den kortaste bindningstiden på 3 månader kraftigt från 90 procent i januari till 72 procent i december. Riksbankens höjningar av styrräntan från 0,25 till 1,25 procent har dragit upp den kortaste boräntan. Bättre konjunkturutsikter internationellt och i Sverige har också fått de längre bundna boräntorna att stiga. Ränteuppgången har dock varit större för boräntan med 3 månaders bindningstid än för längre boräntor, vilket bidragit till att låntagarna i allt högre grad valt längre bindningstider.

– Under förra året var Riksbankens direktion oenig om hur mycket styrräntan behöver höjas framöver. Den minskade efterfrågan på bolån med den kortaste bindningstiden tyder på att låntagarna tror på Riksbankschefen Stefan Ingves och majoritetens linje i direktionen och räknar med en betydligt högre styrränta under de närmaste åren, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.