Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Länk mellan utvecklare och investerare

Publicerad: 7 oktober 2014, 12:50

Jonas Björkman och Erik Nordin.

Foto: Sverrir Thór.

Två unga entreprenörer startade under våren 2014 företaget Tessin Nordic AB för bolag som vill finansiera fastighetsrelaterade projekt genom crowdfunding.


Ämnen i artikeln:

Tessin

Två unga entreprenörer startade under våren 2014 företaget Tessin Nordic AB som erbjuder den tekniska plattformen Tessin.se för bolag som vill finansiera fastighetsrelaterade projekt genom crowdfunding. Fastighetsnytt har träffat Jonas Björkman och Erik Nordin.

Crowdfunding har över de senaste åren blivit en allt mer vanlig och populär metod för finansiering av olika saker. Fenomenet, som på svenska har kallats för gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering, innebär i sin enklaste form att mannen på gatan deltar i finansieringen av något projekt. Det engelska ordet crowd betyder som bekant folkmassa och tanken är den att man inte bara vänder sig till en enda man på gatan, eller kvinna för den delen, utan till en massa män och kvinnor som var och en bidrar med smärre belopp för att ett visst projekt som av olika skäl kan ligga folk varmt om hjärtat ska bli verklighet.

Fenomenet crowdfunding är självklart ungefär lika gammalt som mänskligheten men enligt den nätbaserade encyklopedin Wikipedia användes termen som förklarar det först år 2006. Internationellt har det blivit mycket vanligt att man finansierar så kallade start-up företag med hjälp av crowdfunding men även olika kulturprojekt och samhällsnyttiga funktioner, som exempelvis förskolor som det offentliga inte är villigt att finansiera. Ytterligare en möjlighet kan vara att finansiera fastighetsprojekt och just den möjligheten har två unga svenska entreprenörer tagit vara på.

Jonas Björkman, som är vd för Tessin, har de senaste åren specialiserat sig på finansiering av nystartade bolag och projekt och Erik Nordin har en bakgrund som advokat på välrenommerade byråer.Tillsammans har de arbetat i ett flertal större fastighetsrelaterade transaktioner och kapitalresningar.

Sedan starten har de rest pengar till två olika projekt, varav det ena, ett villaområde i Åkersberga nu är fulltecknat och det andra, en vindtunnel för fallskärmshopp inomhus i Bromma i dagsläget har en teckningsgrad på 43 procent. Till villaprojektet reste man 2,78 miljoner kronor, vilket var 11 procent över målet på 2,5 miljoner och till vindtunneln har man rest 2,6 miljoner kronor, målet är 6 miljoner. Jonas Björkman och Erik Nordin som berättar att det koncept de använder kallas för equity crowdfunding. Equity betyder eget kapital men används även ibland om aktier och det är just det som equity crowdfunding innebär, man säljer aktier i ett bolag eller ett projekt till mannen på gatan.

– Det är ett aktieinstrument vi använder. Du som investerare köper en helt vanlig stamaktie i bolaget som producerar fastigheten, eller en preferensaktie och blir alltid delägare i projektet, säger Jonas Björkman.

Svårt att gå till börsen

Det finns sedan många sekel tillbaka en marknadsplats för aktiehandel, börsen, och Fastighetsnytt ställer frågan varför man ska använda sig av crowdfunding när man kan hämta nytt kapital på börsen. Jonas Björkman och Erik Nordin förklarar att än så länge har de hjälpt mindre fastighetsutvecklare som inte har möjlighet, eller tillgång till den traditionella finansmarknaden. De har svårt att gå till börsen och det är en stor process men via crowdfunding kan man resa kapital till specifika projekt i en mindre skala.

Det finns dock en uppenbar nackdel med att investera i ett crowdfunding-finansierat projekt. Det finns ingen omedelbar exit, som det heter på fackspråk.

– Det är ingen likviditet i aktie eftersom den inte handlas på någon börs, så är det ju. Man blir därför per definition oftast en långsiktig ägare i det hela. Det innebär dock inte att aktien inte är överlåtbar som vilken annan aktie som helst så om du hittar en villig köpare så kan du självklart sälja aktien vidare, säger Erik Nordin.

Jonas Björkman lägger till att då det är en aktie utan exitscenario så om man till exempel finansierar förvärvet av en intäktsbringande hyresfastighet så ligger investeringen till fastigheten säljs.

– Sedan finns det vissa projekt där man som emittent av aktierna har återköpsrätt och så vidare så att man kan få ut sina pengar inom en tolvmånadersperiod. Det finns olika upplägg beroende på vad det är för olika projekt som behöver finansieras.

Teknologisk utveckling banar vägen

Det är internet och den allt snabbare utvecklingen av informationsteknologin som ligger bakom crowdfunding-boomen i världen och Jonas Björkman och Erik Nordin är noga med att påpeka att Tessin.se varken förmedlar aktier eller pengar utan tillhandahåller en teknologisk plattform som ger investerade och entreprenörer i behov av kapital möjlighet att mötas.

– Vi ser oss mer som en länk mellan fastighetsutvecklare och ett antal investerare. På ett sätt är det ju samma mekanism men vi kommer inte att tillhandahålla någon handel med aktier.

Ytterligare en följd av internet och informationsteknologier är den kopiösa mängd spammail som fyller alla mailboxar med erbjudanden om lukrativa investeringar. I sin marknadsföring på bland annat Facebook har Tessin nämnt en möjlig avkastning på 20 procent per år vilket, även om man jämför med aktiemarknaden, måste anses vara en mycket hög avkastning. Det leder onekligen till frågan hur man som investerare kan vara säker på att det rör sig om en bluff och vidare kan man fråga sig hur riskabel en investering i de projekt Tessin.se förmedlar är, givet korrelationen mellan risk och avkastning.

Erik Nordin svarar att Tessins affärsidé är att presentera många olika typer fastighetsinvesteringar med olika riskprofiler. Allt ifrån låg risk till hög risk. Avkastningsnivåerna varierar mellan olika projekttyper där investeringar i utvecklingsprojekt typiskt sett erbjuder relativt höga avkastningsnivåer, medan investeringar i befintliga hyreshus i regel erbjuder lägre avkastningsnivåer. Avkastningsnivåerna är delvis kopplade till risk men är även kopplade till konkurrensen med andra instrument på kapitalmarknaden.

– Vi tar inte ställning till risknivåerna i de specifika projekten. Det är upp till investeraren att bilda sig en uppfattning utifrån presentationen och det material som fastighetsutvecklaren tillhandahåller. Dock så gör vi en initial bedömning av personerna bakom projekten så att de inte har skulder hos Skatteverket, Kronofogden etcetera, säger han.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Tessin

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.