Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Lämnar reporäntan oförändrad

Publicerad: 3 september 2015, 05:30

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,35 procent, men flaggar samtidigt för att den kan komma att sänkas ytterligare. “Även om osäkerheten i omvärlden är fortsatt stor är konjunktur- och inflationsutsikterna i stort sett oförändrade sedan det penningpolitiska beslutet i juli” skriver Riksbanken.


Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,35 procent, men flaggar samtidigt för att den kan komma att sänkas ytterligare. “Den svenska konjunkturen stärks och det finns en tydlig trend uppåt i inflationen. Även om osäkerheten i omvärlden är fortsatt stor är konjunktur- och inflationsutsikterna i stort sett oförändrade sedan det penningpolitiska beslutet i juli.” skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,35 procent. De skriver att den expansiva penningpolitiken, med negativ ränta och tidigare beslut att köpa statsobligationer till årets slut, stödjer den fortsatt positiva utvecklingen i svensk ekonomi så att KPIF-inflationen väntas vara nära 2 procent under 2016.

“Om inflationsutsikterna skulle försämras har Riksbanken fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv” skriver de. Dock tror de att reporäntan kommer att ligga oförändrad på -0,35 procent i ungefär ett år, men att reporäntebanan avspeglar att det är möjligt att den sänks ytterligare.

Riksbanken framhåller att de låga räntorna bidrar till trenden av stigande bostadspriser och skuldsättning hos de svenska hushållen.

– Vi är medvetna om att det är en konsekvens av den låga räntan, men räntan behöver vara låg för att nå inflationsmålet på två procent, sa Stefan Ingves, Riksbankschef på en presskonferens.

Stefan Ingves, Riksbankschef. Foto: Petter Karlberg.

Stefan Ingves, Riksbankschef. Foto: Petter Karlberg.

Angående hushållens skuldsättning anser Riksbanken därför att det är “angeläget” att riksdag, regering och andra myndigheter genomför åtgärder som minskar den risken, annars kan det låga ränteläget, enligt dem, i förlängningen bli mycket kostsamt för samhällsekonomin.

– När det gäller rollfördelningen är det vi som kan styra över räntan. Men det är ytterst angeläget att de som har detaljverktygen använder dem och att det inte bara blir prat, fortsatte Stefan Ingves.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.