Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Lägre tillväxttakt för bostadslån

Publicerad: 29 April 2011, 22:00

Lägre tillväxttakt för bostadslån Den årliga tillväxttakten för bostadslån var 7,5 procent i mars, en minskning från 7,9 procent i februari…


Källa: Pressmeddelande SCB

Lägre tillväxttakt för bostadslån

Den årliga tillväxttakten för bostadslån var 7,5 procent i mars, en minskning från 7,9 procent i februari.

I mars fortsatte tillväxttakten på de monetära finansinstitutens (MFI:s) utlåning till hushåll att sjunka. Den årliga tillväxttakten var då 7,3 procent jämfört med 7,5 procent i februari. I mars 2010 var tillväxttakten 9,3 procent.

Hushållens lån hos MFI uppgick i mars till 2 545 miljarder kronor. Av detta stod bostadslån för den största delen, 2 037 miljarder. Den årliga tillväxttakten för bostadslån var 7,5 procent i mars, en minskning från 7,9 procent i februari.

Hushållens konsumtionslån uppgick samtidigt till 155 miljarder och hade en årlig tillväxttakt på 1,2 procent.

MFI:s utlåning till icke-finansiella företag uppgick i mars till 1 746 miljarder. Tillväxttakten var 3,0 procent vilket innebär en ökning mot februari då tillväxttakten var 1,9 procent.

Fortsatt stigande ut- och inlåningsräntor

I mars har utlåningsräntorna fortsatt uppåt. Den genomsnittliga räntan på hushållens nytecknade låneavtal var 4,02 procent vilket kan jämföras med 3,77 procent i februari. Mest steg de korta räntorna under månaden men de längre räntorna visade också på uppgångar.

Även inlåningsräntorna steg under månaden. Hushållens genomsnittliga ränta på nyinsättningar i bank var 1,07 procent i mars. I februari var motsvarande ränta 1,02 procent. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag steg från 1,71 procent i februari till 1,78 procent i mars.

Begreppet MFI innefattar exempelvis banker, bostadsinstitut och finansbolag. Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.