Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Krönika: Bostadsdebatten leker följa John

Publicerad: 5 september 2019, 06:00

Linda Lövgren skriver om behovet av en bredare bostadspolitisk palett.

Foto: WSP / Mostphotos

Den som lyfter blicken hittar en betydligt bredare palett av bostadspolitiska åtgärder än vad som brukar nämnas i debatten och som skulle kunna underlätta Sveriges ansträngda bostadsmarknad, skriver Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP.


Ämnen i artikeln:

Linda LövgrenWSP

Den som lyfter blicken hittar en betydligt bredare palett av bostadspolitiska åtgärder än vad som brukar nämnas i debatten och som skulle kunna underlätta Sveriges ansträngda bostadsmarknad, skriver Linda Lövgren, analytiker på WSP.

Barnleken följa John har funnit i Sverige sedan filmen Peter Pan kom i början på 50-talet. Det är en vanlig barnlek som går ut på att deltagarna ska följa efter den som leder i allt han eller hon gör. På senare tid har leken blivit allt vanligare i svensk bostadsdebatt. Först har vi pratat länge om Norges förmånliga bosparande, därefter om Tysklands förkortade planprocesser följt av Österrikes hyresrättspolitik. Härnäst tippar jag att det blir Finlands strategi mot hemlöshet eftersom Civilutskottet med fler åker dit i höst. Och efter det kanske Danmarks offentligt finansierade bostäder där kommunen kan förmedla var fjärde lägenhet?

Inget går att kopiera rakt av
Det är lätt att sympatisera med att man söker en lösning på vår dåligt fungerande bostadsmarknad i andra länder. Och det är ju så att samtliga dessa länder har intressanta bostadspolitiska instrument som vi kan lära oss av. Men ingen av dessa länders bostadspolitik går att importera rakt av och inget enskilt bostadspolitiskt instrument kommer lösa hela bostadskrisen i Sverige i ett trollslag.

Jag skulle önska att bostadsdebatten kunde lyfta ögonen lite och till att börja med titta på vad andra delar av världen kunde lära Sverige när det gäller bostadspolitik. WSP har gjort en studie till Svenskt Näringsliv som innefattar en genomgång av internationell bostadspolitik för unga. Vi har utnyttjat att WSP är ett internationellt företag och analyserat hela världen (mer eller mindre) och inte bara Nordeuropa. Vi kom fram till att det dels inte finns något bostadspolitiskt paradis. Alla länder har sina problem med bostadsmarknaden. Vi kom också fram till att det finns en mycket bredare palett av bostadspolitiska instrument än vad som används i Sverige eller som brukar nämnas i debatten. Inom bostadspolitiken kan man använda sig av alltifrån generella åtgärder som offentligt understött byggande, bostadsbyggnadsstrategier, stimulering av processer och reglering/avreglering av hyressättning. Riktade åtgärder kan vara alltifrån institutionella åtgärder, exploateringsrestriktioner, förmedlingsrestriktioner, regleringar eller kapitalrelaterade åtgärder. Några av de vanligaste åtgärderna som finns i andra länder, men som saknas i Sverige, är kapitalunderlättande åtgärder till förstagångsköpare. Exempel på sådana åtgärder är förmånliga lån, lägre krav på kontantinsats, bostadssparande eller direkta bidrag. Målgruppen är vanligtvis unga, nybildade familjer eller hushåll som köper en bostad för första gången.

Låna på pensionen för att köpa bostad
Ett exempel är Kanadas Home buyer’s plan, där en förstagångsköpare kan låna av sitt pensionssparande för att finansiera en bostad. Första återbetalningen ska ske två år efter bostadsköpet och den summa som tas ut ska betalas tillbaka inom 15 år. Under dessa 15 år är det ingen ränta eller skatt på lånet.

I Storbritannien finns flera olika finansieringslösningar för att underlätta bostadsköp. Ett av dem är Help to buy equity loan som är ett förmånligt mellanlån. Bostadsköparen lägger 5 % i kontantinsats. 40 % av bostadens värde är ett förmånligt lån från staten och resterande 55 % är ett vanligt bostadslån. Mellanlånet är räntefritt de första fem åren och därefter är räntan extra låg och indexreglerad. Detta gäller i London, i övriga Storbritannien är det förmånliga mellanlånet lägre. Storbritannien har flera åtgärder på bostadsmarknaden som är extra generösa i London, för att göra det möjligt för fler att få tillgång till en bostad i den dyra huvudstaden. Kanske något för Sverige och Stockholm?
Vill man vara riktigt radikal kan man titta på Sydkorea där staten köper äldres bostäder för att göra om dem till ungdomsbostäder. Senioren som sålt sitt hus får pengarna från husköpet i form av en förstärkt pension samt en anpassad seniorbostad. Sydkorea har många radikala inslag i sin bostadspolitik. Till exempel har de en upplåtelseform som heter chonsei, där man i princip bor ”gratis”. Titta gärna närmare på den! Riktigt så handfasta tror jag inte vi ska vara i Sverige, men det är ändå befriande med exempel på länder som tänker helt annorlunda.

Lego bygger hus åt sina anställda
En annan åtgärd som är vanlig i många länder är att arbetsgivaren är mer aktiv i att underlätta bostadssituationen för sina anställda. Det kan handla om att man antingen ökar arbetstagarens kapacitet att betala för en bostad genom bidrag till bostadssparande, bidrag till insatsen, amortering, räntekostnaden eller genom att betala flytt- och omlokaliseringskostnader. Arbetsgivaren kan även medverka till att öka utbudet av bostäder genom att ge bidrag till att bygga, sälja eller hyra ut mark billigt eller bygga egna bostäder. Exempelvis har IKEA byggt bostäder till de anställda i Reykjavik. Lego har gjort detsamma i danska Billund. I Storbritannien finns begreppet Key Worker Living, där vissa anställda i den offentliga sektorn som erbjuder basal offentlig service har rätt till subventionerade bostäder i London, så att de har råd att bo i den dyra huvudstaden.

Hej då svärmor
Den här artikeln skulle lätt kunna bli tio gånger längre med fler exempel på intressant internationell bostadspolitik. Jag har inte ens tagit upp Nederländernas förmånliga topplån från en bostadsstiftelse, Argentinas Procrear (äg ditt boende) eller Chiles program Chao Suegra (hej då svärmor)!
Min poäng är att jag vill att vi lyfter blicken och inte bara snöar in på enskilda länder eller enskilda åtgärder. Det finns en betydligt bredare palett av bostadspolitiska åtgärder än vad som brukar nämnas i debatten och som skulle kunna underlätta vår bostadsmarknad. Några av dem skulle med lite anpassningar även passa i Sverige. Det som krävs är politiker som vågar pröva lite nya vägar!

Linda Lövgren, senior bostadsanalytiker på WSP

Ämnen i artikeln:

Linda LövgrenWSP

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News