Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Kritik mot Boverkets energikrav

Publicerad: 2 september 2015, 05:13

Enligt EU:s energiprestandadirektiv ska nya byggnader uppfylla kraven på nära nollenergibyggnader från och med 2021. Boverket har på uppdrag av regeringen utrett frågan och föreslår att kraven ska skärpas för nya byggnader.


Ämnen i artikeln:

BoverketFastighetsägarna

Plan- och bygglagen, PBL, fastställer att nybyggnadskrav även ska gälla för hela byggnaden även vid ombyggnad eller större ändring eller, om det inte är rimligt, ”den betydande och avgränsbara del av byggnaden som påtagligt förnyas genom ombyggnad eller ändring”.

Organisationen Fastighetsägarna är kritiska. De skriver i ett remissvar till Miljö- och energidepartementet att kravet riskerar att stoppa behövliga renoveringar, eller i värsta fall leda till rivningar av befintliga byggnader för att dessa ska leva upp till minimikraven – om gällande regelverk i PBL finns kvar.

Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige, anser att det ur ett fastighetsekonomiskt perspektiv är nästan omöjligt att leva upp till de föreslagna kraven i befintliga byggnader.

– Väldigt få genomgripande ombyggnader kommer att genomföras i framtiden om nära-nollenergikraven ska vara gällande även för ombyggnader. I en del fall måste befintliga byggnader ersättas med nya för att kunna leva upp till nära-nollenergikrav det vill säga samhällets minimikrav, vilket är helt orimligt, säger Yogesh Kumar på Fastighetsägarnas hemsida.

Kumar anser att Boverkets rapport saknar en samlad konsekvensanalys av hur kraven påverkar fastighetsägare med befintliga byggnader, och efterlyser att utredningen ska kompletteras med en sådan.

Redaktionen

Källa: Fastighetsägarna

Ämnen i artikeln:

BoverketFastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.