Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Kraftig prisökning för bostadsrätter under 2000-talet

Publicerad: 17 Januari 2011, 23:00

Kraftig prisökning för bostadsrätter under 2000-talet Under perioden 2000 – 2010 ökade priset på en bostadsrätt med 153 procent. Prisutvecklingen för bostadsrätter var störst i Malmö kommun. Även under helåret 2010 ökade priserna stadigt. Detta enligt ny statistik från Mäklarstatistik…


Källa: pressmeddelande Mäklarstatistik

Kraftig prisökning för bostadsrätter under 2000-talet

Under perioden 2000 – 2010 ökade priset på en bostadsrätt med 153 procent. Prisutvecklingen för bostadsrätter var störst i Malmö kommun. Även under helåret 2010 ökade priserna stadigt. Detta enligt ny statistik från Mäklarstatistik.

Statistiken visar också att bostadspriserna har ökat i högre takt än konsumentprisindex (KPI) under 2000-talet. Bostadsrätter i riket har ökat med 153 procent sedan år 2000. KPI har under samma period ökat med 16 procent. De senaste tio åren har priserna på bostadsrätter ökat mest i Malmö, 218 procent. Trenden har varit stadigt ökande priser med ett undantag för hösten 2008 då finanskrisen påverkade bostadsmarknaden negativt.

Bostadsåret 2010 präglades av en låg reporänta som bidrog till en stabil bostadsmarknad och ökande priser, både i riket och i storstadsområdena. Den nya statistiken visar att priserna på bostadsrätter i riket ökade med sju procent under 2010. För villor var ökningen tre procent under samma period.

–  Prisutvecklingen har självklart påverkats av att ränteläget varit extremt lågt de senaste åren och än så länge har bolånetaket inte haft någon märkbar effekt på prisutvecklingen, inte ens på mindre lägenheter i storstadsområdena kan vi idag se någon effekt. Under 2011 räknar vi med att prisökningen på bostadsmarknaden blir mindre än tidigare år, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisnedgång för bostadsrätter i december

I december har priset på bostadsrättspriserna har gått ner med 4 procent i riket. Bostadsrättspriserna i centrala Malmö gick ner med 7 procent och i centrala Stockholm med 3 procent, medan bostadsrättspriserna i centrala Göteborg ökade med 4 procent.

– Sett till den senaste tremånadersperioden är priserna stabila och oförändrade i riket både vad gäller bostadsrätter och villor, dock med stora regionala skillnader. För december ser vi en nedgång främst avseende bostadsrätter. Julmånaden är alltid en månad med väsentligt färre antal genomförda affärer vilket ger en sämre vägledning för framtida bedömningar. Därför kvarstår vår bedömning att bostadsmarknaden 2011 kommer ha mindre prissvängningar än 2010, säger Peeter Pütsep.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.