Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Kortsiktig kalkyl styr bostadsbyggandet

Publicerad: 20 Juni 2010, 22:00

Kortsiktig kalkyl styr bostadsbyggandet Enligt en undersökning från Svensk byggtjänst är det endast 20 procent av landets största bostadsbyggare som tar stor hänsyn till livscykelkostnaden när de bygger nytt…


Källa: Pressmeddelande Svensk Byggtjänst

Kortsiktig kalkyl styr bostadsbyggandet

Enligt en undersökning från Svensk byggtjänst är det endast 20 procent av landets största bostadsbyggare som tar stor hänsyn till livscykelkostnaden när de bygger nytt.

-Undersökningen, som vi genomfört i samarbete med Industrifakta, pekar på ett allvarligt glapp mellan byggproduktionen och förvaltningsfasen då det gäller flerbostadshus. Produktionen borde syfta till att skapa bostäder som långsiktigt låga driftskostnader, hög boendekvalitet och låg miljöpåverkan. Men som det ser ut idag är målet får produktionsfasen allt för ofta ensidig prispress, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

80 av de största bostadsbyggarna

Erik Hellqvist berättar att undersökningen baseras främst på intervjuer med 80 av de största byggherrarna inom flerfamiljsbostäder som tillsammans står för ungefär 90 procent av bostadsbyggandet i Sverige. I undersökningen ingår dessutom ingår kompletterande intervjuer med 20 av de ledande teknikkonsulterna och arkitektföretagen.

Intervjuerna har genomförts kring årsskiftet 2009/2010 och materialet har sedan under våren sammanställts och kompletterats med bland annat statistik från SCB.

Kortsiktig kalkyl styr

I undersökningen anger 73 procent av de tillfrågade byggherrarna att den vanligaste orsaken till att man håller nere investeringskostnaderna vid nyproduktion av flerfamiljshus, är svårigheter att få ihop den kortsiktiga kalkylen.

Enligt undersökningen är privata byggherrar inom bostäder något mindre benägna att ta hänsyn till livscykelkostnaden än offentliga och kooperativa byggherrar.

Det framgår också att energisystem är det område där byggherrarna främst är beredda att acceptera högre produktionskostnader. Inom områden som balkonger, snickerier, grönytor, teknisk säkerhet och hissar är acceptansen för högre produktionskostnader lägst.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.