Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Konsumentprisindex

Publicerad: 8 September 2010, 22:00

Konsumentprisindex: Inflationstakten 0,9 procent Inflationstakten var 0,9 procent i augusti, vilket är en nedgång från juli då den var 1,1 procent. Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 1,4 procent. Samma tid förra året steg konsumentpriserna med 0,2 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Konsumentprisindex:

Inflationstakten 0,9 procent

Inflationstakten var 0,9 procent i augusti, vilket är en nedgång från juli då den var 1,1 procent. Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 1,4 procent. Samma tid förra året steg konsumentpriserna med 0,2 procent.

Priserna var i genomsnitt oförändrade från juli till augusti.

Prissänkningar på utrikes flygresor (-20,9 procent), efter en kraftig uppgång i juli, samt prissänkningar på charterresor (-7,1 procent) bidrog nedåt med 0,1 procentenhet vardera. Höjda räntekostnader för egnahemsägarna (1,4 procent) påverkade uppåt med 0,1 procentenhet.

Utvecklingen det senaste året

Inflationstakten, det vill säga förändringen under de senaste tolv månaderna, var 0,9 procent i augusti 2010, vilket är lägre än i juli 2010 då den var 1,1 procent. Egnahemsägarnas räntekostnader har fortsatt negativ inverkan på inflationstakten. Rensat för effekten av sänkta räntor (KPIF) var inflationstakten i augusti 1,4 procent, vilket är en nedgång jämfört med juli då den var 1,7 procent.

Till den totala uppgången på 0,9 procent sedan augusti 2009 bidrog höjda hyror (1,5 procent) och höjda restaurangpriser (2,9 procent) med 0,2 procentenheter vardera.

Prishöjningar inom transportområdet (1,7 procent) och prishöjningar på livsmedel och alkoholfria drycker (1,2 procent) bidrog också de med 0,2 procentenheter vardera.

Prissänkningar inom audiovisuell och fotografisk utrustning samt datorutrustning (-13,8 procent) bidrog nedåt med 0,3 procentenheter. Lägre räntekostnader för egnahemsägarna (-4,0 procent) bidrog nedåt med 0,2 procentenheter. Höjda rörliga räntor och ett ökat finansieringsbehov jämfört med för ett år sedan motverkas alltså helt av att hushållen i augusti betalade en lägre ränta för bundna lån än vad de gjorde ett år tidigare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.