Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Konjunkturläget i tjänsteföretagen fortsätter att förbättras

Publicerad: 9 Januari 2011, 23:00

Konjunkturläget i tjänsteföretagen fortsätter att förbättras Silf och Swedbanks gemensamma beräkning av inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 66,0 i december 2010 jämfört med 64,2 i november. Det är tredje månaden i rad som indexet stiger och tyder på att konjunkturuppgången fortsätter i den privata tjänstesektorn…


Källa: Pressmeddelande Swedbank, 2011-01-05

Konjunkturläget i tjänsteföretagen fortsätter att förbättras

Silf och Swedbanks gemensamma beräkning av inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 66,0 i december 2010 jämfört med 64,2 i november. Det är tredje månaden i rad som indexet stiger och tyder på att konjunkturuppgången fortsätter i den privata tjänstesektorn.

Sammanfattning:

• Totalindexet för inköpschefsindex för tjänster (PMI – tjänster) steg till 66,0 i december 2010 jämfört med 64,2 i november. Det är tredje månaden i rad som indexet stiger och tyder på att konjunkturuppgången fortsätter i den privata tjänstesektorn.

• Av indexets fyra delindexar (affärsvolym, orderingång, leverantörernas leveranstider och sysselsättning) var det endast orderingången som sjönk mellan november och december. Indexnivån 66,1 indikerar dock fortsatt hög tillväxt av nya order. Företagarnas orderstockar växte också i en lugnare takt. Sysselsättningen fortsätter att stiga även om ökningstakten dämpades i december jämfört med tidigare i höstas.

• Tjänsteföretagens planerade affärsvolym för de närmaste sex månaderna är alltjämt expansiva även om indexet sjönk tillbaka till 77,2 i december från 78,0 månaden innan. Det tyder på att de privata tjänsteföretagen har en fortsatt ljus syn om den kommande konjunkturutvecklingen.

• Tjänsteföretagens bedömning om leverantörernas rå- och insatsvarupriser är uppåtriktad trots att indexet sjönk till 63,4 i december från 65,4 i november. En uppåtgående konjunktur och stigande globala råvarupriser kan dock till viss del mildras av den starkare kronan och därmed dämpa det inhemska pristrycket.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.