Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Kommunsektorn klarar krisen

Publicerad: 13 Oktober 2011, 22:00

Kommunsektorn klarar krisen Enligt en ny ekonomirapport från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, så har kommunerna förutsättningar att klara omvärldens ekonomiska oro relativt väl…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Kommuner och Landsting

Kommunsektorn klarar krisen

Enligt en ny ekonomirapport från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, så har kommunerna förutsättningar att klara omvärldens ekonomiska oro relativt väl.

Resultatet faller kraftigt jämfört med förra året, men det förklaras till stor del av engångskostnader och minskande statsbidrag. Totalt beräknas kommunsektorn få ett överskott på 2 miljarder.

Oron i världsekonomin väntas bestå även under nästa år. Det gör att tillväxtutsikterna dämpas och att återhämtningen på arbetsmarknaden bryts. Men trots en svagare ökning av sysselsättningen växer skatteunderlaget fortfarande i relativt god takt

– Vår prognos bygger på att skuldkrisen klaras upp under ordnade former. I annat fall ser vi en betydligt mörkare utveckling för kommuner och landsting, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Överskottet för hela kommunsektorn beräknas 2011 bli måttliga 2 miljarder, vilket kan jämföras med förra årets överskott på 18 miljarder. Kommunerna får i år ett överskott på 5 miljarder medan landstingen visar ett underskott på 3 miljarder. Att resultaten minskar beror till stor del på engångskostnader för kommunala pensioner samt att det tillfälliga konjunkturstödet fasas ut.

Generellt sett klarar sig kommunerna bättre än landstingen. För 2013 och framåt förbättras kommunernas resultat, men utan att nå upp till god ekonomisk hushållning. I flera landsting kommer det med stor sannolikhet att krävas besparingar och risk finns också för skattehöjningar för att nå plusresultat.

– Kommuner och landsting med starka resultat i ryggen klarar en sämre intäktsutveckling utan att det behöver bli allvarliga konsekvenser för verksamheten, men för de som haft svårt att få ekonomin att gå ihop 2010 är läget inför 2012 bekymmersamt säger Anders Knape.

I prognosen antas även att statsbidragen fortsätter att öka under de kommande åren.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.