Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Kommuner beroende av fåtal företag

Publicerad: 28 november 2011, 23:00

Kommuner beroende av fåtal företag
Det finns många kommuner i Sverige som är helt beroende av ett eller ett par privata företag. I området kring Vänern och Bergslagen finns 24 av landets 33 mest sårbara kommuner. Det visar en ny undersökning från Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv…


Källa: Pressmeddelande Tillväxtverket

Kommuner beroende av fåtal företag

Det finns många kommuner i Sverige som är helt beroende av ett eller ett par privata företag. I området kring Vänern och Bergslagen finns 24 av landets 33 mest sårbara kommuner. Det visar en ny undersökning från Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv.

Dessa kommuner har inte bara ett stort beroende av enskilda större företag. Förutsättningarna för att det ska gå att hantera kriser genom att jobb skapas i nya och växande företag är dessutom dåliga.

Studien tar hänsyn till företagandet, det lokala företagsklimatet, möjligheter till pendling och andelen av kommunens befolkning som arbetar. Till skillnad från tidigare studier ingår också tjänstesektorn för att beräkna beroendet av enskilda företag.

Oxelösund är en av de mest sårbara kommunerna där SSAB står för 49,0 procent av andel anställda i kommunen. Hofors kommun rankas som den mest sårbara. Minst sårbar är Nacka kommun följt av Solna och Täby.

Sex län har betydande problem med sårbarhet. Örebro län, där hälften av kommunerna är genuint sårbara, sticker ut särskilt. Därefter kommer Kalmar, Värmlands och Västmanlands län. I dessa län är ungefär en tredjedel av kommunerna genuint sårbara.

I Blekinge och Gävleborgs län är en femtedel av kommunerna genuint sårbara.

I Jönköpings, Kronobergs, Gotlands, Hallands, Västernorrlands och Jämtlands län saknas genuint sårbara kommuner helt.

-Det finns mycket att göra för att förbättra företagsklimatet. Kommunerna spelar en viktig roll i arbetet att göra det enklare för företagen. En väl fungerande infrastruktur när det gäller informations- och kommunikationsteknologi ökar också förutsättningarna för små företag att ta för sig av de möjligheter som globaliseringen medför, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News