Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Kommersiella fastigheter på FI:s radar

Publicerad: 28 november 2018, 07:55

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen.

Foto: FI.

Finansinspektionen analyserar fortsatt bankernas exponering mot den kommersiella fastighetssektorn. Det sa generaldirektören Erik Thedéen i samband med att halvårsvis stabilitetsrapport presenterades på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Erik ThedéenFinansinspektionen

Finansinspektionen analyserar fortsatt bankernas exponering mot den kommersiella fastighetssektorn. Det sa generaldirektören Erik Thedéen i samband med att halvårsvis stabilitetsrapport presenterades på tisdagen. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Det återstår att se vad den vidare analysen landar i, i nuläget har man inga planer på att att stävja utlåningen mot fastigheter, enligt Thedéen.

Chefsekonom Henrik Braconier framhöll under presskonferensen att en fjärdedel av den svenska banksektorns samlade utlåning är relaterad till kommersiell fastighetsutlåning medan det därutöver till cirka hälften utgörs av bolånerelaterat. Han menar att cirka en femtedel av fastighetsbolagen skulle få problem vid 2,5 procentenheter högre ränta – kombinerat med 10 procents lägre intäkter.

Erik Thedéen var dock noga med att påpeka att det i nuläget inte finns några åtgärder planerade för att stävja bankernas utlåning till kommersiell fastighetssektor.

– Men teoretiskt går det att tänka sig att vi höjer kapitalkraven, som vi mot bolån gjort med de höjda riskviktsgolven, sa han och framhöll att det på andra håll i Europa sker en diskussion om andra åtgärder såsom amorteringskrav för fastighetsbolag.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.