Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag05.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Kommer Akelius lämna Sverige helt?

Publicerad: 7 april 2016, 12:54

Pål Ahlsén, Akelius

Foto: Sverrir Thór.

Bolaget har målmedvetet avyttrat stora delar av sitt bestånd i Sverige samtidigt som man i allt större utsträckning investerar på andra sidan Atlanten samt i någon mån i Europas största länder. Det krävs ingen större konspiratorisk läggning för att skönja ett mönster.


Ämnen i artikeln:

Akelius FastigheterDet pratas om

Akelius försäljning av sitt bestånd i Västsverige till Willhem är årets största affär hittills och det finns de som förundras över hur snabbt det gick. Nyheten om att beståndet var till salu kom ut i mitten av mars och endast tre veckor senare är kåkarna sålda, 119 fastigheter på sex orter (om man räknar Göteborgsområdet som en ort).

En annan intressant fråga i sammanhanget är vad Akelius egentligen har för plan. Bolaget har målmedvetet avyttrat stora delar av sitt bestånd i Sverige samtidigt som man i allt större utsträckning investerar på andra sidan Atlanten samt i någon mån i Europas största länder. Det krävs ingen större konspiratorisk läggning för att skönja ett mönster.

Akelius affärsidé har varit att köpa upp nedgångna fastigheter, huvudsakligen miljonprogram, och renovera dessa, eller uppgradera till en högre standard enligt det koncept man numera kallar för Better Living. En affärsidé som i mångt och mycket har kopierats av andra aktörer i branschen och som en följd av det är det numera huggsexa om de flesta portföljer som kommer ut på marknaden och kräver uppgradering. Det innebär att priserna stiger och det blir därmed allt svårare att få lönsamhet i affären, eller åtminstone den avkastning som önskas.

Lägg därtill att prisläget för bostäder för närvarande är extremt gynnsamt och då borde väl logiken i att sälja färdiguppgraderade objekt och implementera sin affärsidé på andra håll där uppsidan förmodligen är större vara uppenbar. Frågan är bara om Akelius kommer att stanna kvar i Sverige överhuvudtaget, i alla fall som fastighetsägare.

Enligt sitt i vanlig ordning mycket kortfattade pressmeddelande där bolaget kommunicerar affären med Willhem har Akelius kvar 17 400 lägenheter i Sverige, varav 8 700 är belägna i Stockholmsområdet och 6 600 i Öresundsregionen. Det är inte helt uteslutet att även dessa kommer att vara sålda inom kort men det som talar emot den hypotesen är att Stockholmsregionen och Öresundsregionen är storstadsregioner av internationell standard, något Akelius finner attraktivt.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.