Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Klimatseminarium

Publicerad: 9 juni 2008, 22:00

Nyckelord: Klimathot
Klimatförändringar:
Ökad risk för jordskred utmed Sveriges östkust
Översvämningar, torka, ökad nederbörd och utsläpp. Framtida klimatscenarier har sällan många ljusglimtar. Vad gör man? I Nynäshamn är det endast grön bostadsproduktion som gäller från och med 2009. Johnny Kellner från Veidekke tror att export av grön el är den bästa melodin. Seminariet ”Klimatet kommer att förändras – men vad kommer att ske här hos oss?” behandlade klimatfrågan i Stockholm…


Källa: Seminariet ”Klimatet kommer att förändras – men vad kommer att ske här hos oss?”

Klimatförändringar:

Ökad risk för jordskred utmed Sveriges östkust

Översvämningar, torka, ökad nederbörd och utsläpp. Framtida klimatscenarier har sällan många ljusglimtar. Vad gör man? I Nynäshamn är det endast grön bostadsproduktion som gäller från och med 2009. Johnny Kellner från Veidekke tror att export av grön el är den bästa melodin. Seminariet ”Klimatet kommer att förändras – men vad kommer att ske här hos oss?” behandlade klimatfrågan i Stockholm.

Enligt klimatrapporten från 2007 gjord av FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) har temperaturen stigit +0,74 grader de senaste 100 åren och man räknar med en temperaturhöjning med 0,2 grader varje årtionde. År 2003 dog 30 000 människor på grund av värmen. Havsnivån har höjts med 8 cm de senaste 40 åren. Det låter inte mycket men ökningarna kommer att vara större 2000-talet än under 1900-talet och vi kan få en havshöjning med 20-60 centimeter fram till 2100.

Christina Frost är forskare vid försvarets forskningsinstitut och har jobbat som expert i klimat- och sårbarhetsutredningen, SOU 2007:60. Där har man har studerat över 10 000 klimatkartor i utredningen och de jobbar alltid med det kraftigaste scenariot för att på så sätt kunna visa på konsekvenserna. Vad gäller framtidsscenarier för Stockholm så poängterar Christina Frost att viktiga försörjningskanaler för till exempel el, tele och värme extra känsliga för översvämningar och även vägar, broar och liknande ligger i farozonen. Med översvämningar kommer även ökad risk för förorenat vatten och det kommer att behövas ny teknik i vattenreningsverken för att klara av allt smutsigare vatten.

Men för Christina Frost är det mest alarmerande de nederbördsförändringar som visas i alla framtida klimatscenarier. Ökad nederbörd kommer att öka risken markant för ras, jordskred och erosion längs hela östkusten.

Enligt IPCC kan 60 procent av de mest akuta klimatproblemen i världen åtgärdas genom förändringar inom bygg- och fastighetssektorn.

– Antingen kan man låta verkligheten och politiken tvinga oss med lagstiftning eller så kan vi välja att göra något själva, säger Johnny Kellner, Teknik- och Miljöchef på Veidekke.

Johnny Kellner anser att den bästa insatsen Sverige skulle kunna göra för miljön vore att exportera grön el för att få bort kolkraftverken som dominerar i Europa.

I Nynäshamns kommun håller man på att se över en ny översiktsplan för att minska transportbehovet.

– Det kommer att innebära att man måste förtäta i de centrala delarna vilket inte kommer att vara populärt men det gäller att få folka att förstå varför förändringar måste göras, säger Ilija Batljan, Ordförande Kommunstyrelsen.

Från och med 1 januari 2009 har man bestämt att all påbörjad bostadsproduktion måste använda miljöel och/eller bioeldad fjärrvärme. Ilija Batljan tycker även att vi i Sverige är bra på teknik men dåliga på att implementera det själva. När han var i New York nyligen såg han trafikljus med solpaneler och ställde sig frågan varför vi inte har det i Sverige. Men det finns kanske snart i Nynäshamn…

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.