Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Klimatfrågan på individnivå

Publicerad: 28 Maj 2008, 22:00

Nyckelord: Energibesparing, inomhusklimat, incitament Klimatfrågan på individnivå Nu får också hyresgästerna ta ansvar för vatten och energiförbrukning. Individuella mätare i bostaden blir viktiga incitament när energi och vatten ska sparas. – Med tydliga siffror kommer folk att förstå bättre, säger Jonas Falk, Arkitekt, Strategisk Arkitektur…


Källa: Jonas Falk, Jonas Gräslund

Klimatfrågan på individnivå

Nu får också hyresgästerna ta ansvar för vatten och energiförbrukning. Individuella mätare i bostaden blir viktiga incitament när energi och vatten ska sparas.

– Med tydliga siffror kommer folk att förstå bättre, säger Jonas Falk, Arkitekt, Strategisk Arkitektur.

Individens ansvar

– Det har gått väldigt fort, det här resonemanget har uppkommit senaste året och nu pratar alla om det. Men jag tror inte att man kommit speciellt långt mer än att folk börjar förstå problemet. Det talas också om att det kommer nya märkningar liknande Green Building där man också involverar hyresgästen och ställer krav på deras förbrukning. Något som jag länge velat dra in i projekten är att få ner det på arbetsplatsnivå, att det ska gå att stänga av sin arbetsplats på ett enkelt sätt så att man slipper ha mobilladdare, datorer på standby och så vidare. Det börjar dock dyka upp nya prylar på det här området, säger Jonas Falk.

Sänkta krav på inomhusklimat

I Danmark byggs det fortfarande med självdrag men i Sverige vi är inte vana vid att det är 30 grader inne på kontoret och frågan är om vi någonsin kommer få folk att tycka det är okej. Det sägs att man sparar 5-6 procent i energi per grad Celsius när man sänker eller höjer inomhustemperaturen.

– Ofta landar våra diskussioner i att det inte är den nya avancerade tekniken som är grejen utan det är att lite sunt förnuft med de kunskaper som vi redan har som spelar stor roll. Kan vi sänka kraven lite och ändå ha kontroll på klimatet så kommer vi att få stora energivinster, men vilka krav kan man rucka på för att få en stor miljövinst? Rent praktiskt om det ska funka så måste folk också förstå varför man gör det. Men det finns en större dialog nu mellan fastighetsägaren och hyresgästen vad gäller gemensamma ansträngningar. Tittar man på Kungsbrohuset som vi arbetar med så kommer det att sitta displayer i trapphuset som visar på förbrukningen i huset, det vill säga att man visualiserar det, annars blir det så abstrakt för de flesta människor. Med tydliga siffror kommer folk att förstå bättre, säger Jonas Falk.

Incitament

Individuella mätare i flerbostadshus dyker upp oftare i diskussionerna kring energibesparingar. Man har på flera ställen framgångsrikt sänkt användningen av varmvatten genom att installera mätutrustning i lägenheterna.

– Det finns generella siffror i branschen som kommer från olika utredningar och utvärderingar och där sägs det att 10 procent energi kan sparas vid större energibesparingsprojekt där man samtidigt informerar och kommunicerar. Men när man slutar med att informera, kommunicera och ha en ansvarig som följer upp och gör åtgärder så går energianvändningen upp igen. När man däremot kopplar de här besparingsåtgärderna till incitament som till exempel individuell mätning av tappvarmvatten i bostäder och inte bara redovisar siffror utan kopplar det till debiteringen i viss mån så sparar man 20 procent. Och den nivån bibehålls kontinuerligt utan att det behövs någon uppföljning, hyresgästen spar pengar själv på att hålla igen, säger Jonas Gräslund, Nordic product develpment manager, Skanska.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.