Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Klimatanpassade strategier för Frihamnen i Göteborg

Publicerad: 15 november 2010, 23:00

Klimatanpassade strategier för Frihamnen i Göteborg
Tre scenarier för framtida planering och utveckling av frihamnsområdet i Göteborg har tagits fram av Sweco inom ramen för Mistra Urban Futures pilotprojekt Klimatanpassad stadsstruktur…


Källa: pressmeddelande IVL Svenska Miljöinstitutet AB

Klimatanpassade strategier för Frihamnen i Göteborg

Tre scenarier för framtida planering och utveckling av frihamnsområdet i Göteborg har tagits fram av Sweco inom ramen för Mistra Urban Futures pilotprojekt Klimatanpassad stadsstruktur.

-Vi har skissat på tre olika tänkbara angreppssätt när det gäller utvecklingen av Frihamnen i Göteborg, säger Ulf Moback, Göteborgs stad stadsbyggnadskontoret, som är en av projektledarna tillsammans med Philip Thörn, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Den på sitt sätt mest kraftfulla strategin, attack, innebär att konstruktioner byggs ut i vattnet på pelare eller på flytande konstruktioner. Man får alltså flytande kvarter mitt inne i Göteborg. Reträtt innebär att man drar sig tillbaka från de låga områdena. ”Bananpiren” och andra delar blir parkområden för rekreation och i stort sett byggs inga bostäder. Försvarsstrategin, innebär att man som hittills skett fortsätter med murar och invallningar och pumpar ut dagvatten samt bräddavlopp som skydd mot högre vattennivåer.

-Vi hoppas att skisserna kan vidga diskussionen bland tjänstemän, förtroendevalda och allmänhet om framtida scenarier kring Frihamnen men även om klimatanpassad stadsstruktur i stort. Liknande problem, men även lösningar, återfinns på flera olika ställen i världen bland annat i Sydney, Pudong i Shanghai, London och Benidorm, säger Ulf Moback.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.