Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Klassisk 60-talsfastighet fylls med nytt liv

Publicerad: 27 augusti 2019, 10:56

Korsningen S:t Paulsgatan och Götgatan. Illustration: Schönborg

En fastighet som länge stått tom på Götgatan i Stockholm ger plats åt nya coworking-kontor, restauranger, bostäder och handel. “Baksidan kan i dag upplevas som lite skum, men vi gör om den till ett trivsamt torg”, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Einar MattssonSödermalm

S:t Paul, en fastighet i hörnet Götgatan-Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm, totalrenoveras och blir en ny destination för kontor, bostäder, shopping och restauranger. “Vi började arbetet i juni 2017”, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson, till Fastighetsnytt.

Utvecklingen av fastigheten på Götgatan 22A sker i samarbete med JLL och White Arkitekter och omfattar 3 800 kvadratmeter varav majoriteten hyrs åt finska coworking-bolaget Technopolis.

– Vi signerade kontrakt med dem förra sommaren. De finns på tre adresser i Stockholm och har ambitionen att äga minst 30-40 enheter i norra Europa, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.

Fastigheten har varit tom de senaste 5–6 åren och inflyttning sker under fjärde kvartalet 2019.

– Vi renoverar även de 54 hyreslägenheter som finns i tornet. Inflyttningen har redan börjat och pågår till oktober.

Bevarar historien
Målet är att behålla tidstypiska detaljer från när huset byggdes, samtidigt som markplanet görs om helt.

– Det blir som en restauranggata med Giretto, Bastard Burgers, Eatnam och kaféer.

Fasaden mot Götgatan byggs om och den rosa fasadstenen byts ut mot ljus kalksten som matchar det gula tegelhuset.

– Vi ser tillsammans med Stockholms stad även över gaturummet på Sankt Paulsgatan. Trottoaren breddas, belysningen förnyas och betongmuren utsmyckas.

Allt för att skapa ett nytt utrymme för uteserveringar i söderläge. På kvarterets andra sida, mot Peter Myndes backe, planeras en liknande omvandling.

– Baksidan kan i dag upplevas som lite skum, men vi gör om den till ett trivsamt torg.

Så här säger Gustavo Catenacci, som med Nobis öppnar sin andra Giretto-restaurang i Stockholm på platsen, i ett pressmeddelande.

– Framtidsplanerna är många, vi har redan planer på ett flertal restauranger under konceptet Giretto runt om i Stockholm.

Fler uthyrningar är på gång
Martin Fors säger att diskussioner om fler uthyrningar med Nobis pågår.

– De söker visserligen efter både hotell och restaurangytor. Vi har inte så många fastigheter som passar deras profil, men vi tittar på det. Just det här läget är dock utmärkt.

Einar Mattssons mätning visar att ungefär 25 000 personer går på Götgatan en vardag.

– Det händer mycket på Södermalm och om tre år kommer Götgatan att bli en ny del av Stockholm, som kommer allt närmare nya Slussen, säger Martin Fors.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Einar MattssonSödermalm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.