Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

KI tror på ökad arbetslöshet

Publicerad: 20 December 2011, 23:00

KI ser ökad arbetslöshet Sverige drabbas av statsskuldskrisen i Europa genom ökad osäkerhet och svag export. Därför blir 2012 ett år med svag tillväxt. KI tror att vi får se många år med hög arbetslöshet…


Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

KI ser ökad arbetslöshet

Sverige drabbas av statsskuldskrisen i Europa genom ökad osäkerhet och svag export. Därför blir 2012 ett år med svag tillväxt. KI tror att vi får se många år med hög arbetslöshet.

Senfärdiga lösningar för krisländerna i euroområdet gör att återhämtningen tar onödigt lång tid. Detta ger långvarigt negativa effekter även på svensk ekonomi, bland annat genom många år av hög arbetslöshet.

KI anser att den starka tillväxten under 2010 och 2011 är av tillfällig karaktär. I samband med att skuldkrisen eskalerade i början av augusti försvagades stämningsläget. Sedan dess har både företag och hushåll blivit allt dystrare.

Eftersom den svaga utvecklingen i omvärlden ser ut att fortsätta, kommer även svensk export att falla tillbaka. Följden blir att arbetslösheten ökar i början av 2012 och stiger till cirka 8 procent i genomsnitt under 2013.

Kalenderkorrigerad BNP beräknas till en procent för 2012 för att stiga till tre procent 2013.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.