Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Kan bygga bort fängelsebristen – med typhus

Publicerad: 29 Augusti 2019, 02:00

Så här ska det nya typhuset på anstalten Skenäs utanför Norrköping se ut. Illustration: Hålléns arkitekter

Flera partier vill hyra fängelseplatser i andra EU-länder. Men Kriminalvården och Specialfastigheter står redo att bygga bort platsbristen med fler typhus – om regeringen skjuter till mer pengar.


Ämnen i artikeln:

Specialfastigheter

Flera partier vill hyra fängelseplatser i andra EU-länder. Men Kriminalvården och Specialfastigheter står redo att bygga bort platsbristen med fler typhus – om regeringen skjuter till mer pengar.

Den standardiserade lösningen har tagits fram av Kriminalvården, KV, i tätt samarbete med verkets största hyresvärd, Specialfastigheter.

– För KV, som har akut platsbrist och eftersatt fastighetsunderhållet på sina håll, är de nya platserna ett välkommet tillskott, säger Åsa Hedenberg, vd på Specialfastigheter, till Fastighetsnytt.

Platsbristen är så akut att KV i våras tvingades att utöka antalet anstaltsplatser med 194 tillfälliga platser. Det gjordes genom dubbelbeläggning med två intagna i varje bostadsrum.

– Det kommer att vara fortsatt överfullt och problemet är att rummen inte är planerade för dubbelbeläggning från början, utan det är en anpassning som vi har fått göra. Med typhus får vi en snabbare, billigare och bättre produkt som kunden testat och gillar.

Vad är er största utmaning?

– Att få politikerna att tillsätta medel i statsbudgeten. De måste fatta ett beslut om mer pengar nu.

Om det sker står Specialfastigheter rustade för att börja bygga nu, försäkrar hon.

– Vi har projekterat, planerat och har ramavtal upphandlade enligt LOU klara med stora entreprenörer för att korta ledtider, så det finns byggresurser som är beredda att sätta igång.

Kan ni bygga bort platsbristen?

– Ja, det är fullt möjligt om vi får en budget för det.

Vad kan bygg- och fastighetsbranschen göra för att hjälpa till?

– Branschen kan göra mycket för effektivare byggprocesser och kostnadseffektivitet.

Hur ser de långsiktiga byggplanerna ut?

– Vi bygger det kunden efterfrågar och de är väldigt beroende av politiska beslut för finansiering. Vi hoppas därför som sagt att politikerna tillskjuter de resurser som KV behöver, säger Åsa Hedenberg.

Kriminalvården har ett behov av ökade anslag för att kunna möta ett ökat klientinflöde men det återstår att se om, och i sådana fall hur stora belopp det blir när budgetpropositionen för 2020 presenteras den 18 september. Regeringen har dock redan aviserat om ökade medel.

– I september vet vi förhoppningsvis mer om hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut på både kort och lite längre sikt, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg.

Kriminalvården behöver enligt honom fortsätta arbeta aktivt för att lösa en besvärlig situation på både anstalter och häkten under hösten och samtidigt påbörja åtgärder som ökar kapaciteten på sikt.

– De långsiktiga åtgärderna kommer att ta tid att lösa men är nödvändiga att påbörja för att förbättra beläggningssituationen på sikt.

Vad tycker ni om att skicka intagna utomlands?

–  Vi försöker primärt lösa vårt uppdrag med andra åtgärder såsom dubbelbeläggning och utbyggnader av befintliga anstalter och häkten, säger Myrberg.

Enligt den senaste prognosen behövs 500 nya häktesplatser och 800 nya anstaltsplatser. Totalt behövs 9 500 anstalts- och häktesplatser i Sverige. Det betyder att 3 200 häktesplatser och 6 300 anstaltsplatser behövs inom tio år, förklarar Myrberg.

– I dag har vi 400 fler intagna på anstalter än vid samma tid förra året. Vi ser inte att den trenden kommer att förändras utan snarare öka med anledning av exempelvis kommande satsningar på polisen och straffskärpningar inom ett antal områden.

Hur ska KV lösa situationen?

– Vi har öppnat stängda avdelningar och börjat bygga ut både i anstalt och i häkte men det kommer inte att räcka. Vissa åtgärder som konvertering av platser och dubbelbeläggningar är enbart akuta och temporära lösningar.

KV tittar även på andra lösningar som skulle kunna minska klientströmningen till anstalter, som exempelvis utbyggnad av frivården.

– Vi har precis lagt fram ett förslag till departementet om att utöka användningen av fotboja. Vi behöver tillsammans med vår uppdragsgivare säkerställa att vi har de platser vi behöver för framtiden.

I regeringens vårändringsbudget fick Kriminalvården ytterligare 335 miljoner i år, varav 105 miljoner avsåg finansiering av kortsiktiga åtgärder för att hantera den höga beläggningen.

Räcker det för att lösa dagens platsbrist?

– Det är positivt att vårpropositionen innehöll anslagsökningar till Kriminalvården. Vi tycker att det finns en god förståelse på politisk nivå om att KV behöver stärkas. Det går inte att bara satsa på ena delen av rättskedjan, utan alla delar måste stärkas, säger Björn Myrberg.

FAKTA/Pågående byggen just nu

- I november tog Kriminalvården ett inriktningsbeslut om att bygga anstalter och häkten på 13 orter runt om i landet, varav 12 berör Specialfastigheters projekt: Borås, Hall, Halmstad, Gävle, Kumla, Rödjan, Skenäs, Skogome, Skänninge, Storboda, Sörbyn och Österåker. Kristianstad är den trettonde orten.
- Det är Peab som bygger ett typhus med 48 platser på Skenäs (klass 3) i Norrköping, som väntas stå klart till halvårsskiftet 2020.
- Avtal har även tecknats för 50 anstaltsplatser i Västervik, 45 häktesplatser i Salberga som kan konverteras till anstaltsplatser och ett nytt permanent häkte i Östersund.
- Sammanlagt skulle utbyggnaderna ge cirka 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser, vilket uppges täcka hälften av platsbehovet enligt Kriminalvården.
Stoppade byggen
- Strax innan sommaren valde KV att avbryta planerade projekt vid Svedala.
- Under våren har KV inlett ett arbete med typhus på två av sina verksamheter, men utifrån pågående diskussioner gällande hyresavtal har projekteringen avstannat. Dialog och diskussion fortgår och planerna är inte helt avslutade.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Specialfastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.