Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Kackerlackor ett gissel för fastighetsägare

Publicerad: 19 Augusti 2019, 10:58

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Foto: Sara Igglund/Anticimex

Problemen med kackerlackor i restauranger och köpcentrum fortsätter. “Det här är ett bestående problem som kräver en stor insats av fastighetsägare”, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.


Problemen med kackerlackor i restauranger och köpcentrum fortsätter. “Det här är ett bestående problem som kräver en stor insats av fastighetsägare”, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

2012 hade Kista galleria problem med kackerlackor, 2014 drabbades Skärholmen centrum och tre år senare Arlanda, Solna centrum och Mall of Scandinavia. Senast i juli rapporterades det åter om kackerlackor i Kista galleria, även om handlare meddelar att situationen har blivit mycket bättre sedan gallerian bytte saneringsföretag, som gör fler kontroller och täpper till utrymmen.

– Det här är ett bestående problem som är jättejobbigt för alla involverade och kan påverka intäkterna negativt, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Under de senaste fyra åren har antalet saneringar av kackerlackor ökat från 2 486 till 5 833, enligt statistik från Trygg-Hansa och saneringsbolaget Nomor. Även Anticimex ser under en längre tidsperiod en ökning i antalet saneringar.

Riskerar att sprida sig
Om en restaurang får problem så är risken stor för att fler drabbas och det är framför allt den tyska kackerlackan som trivs i kök och restauranger.

– Den största risken är nog obehaget och äckelfaktorn som uppstår när någon hittar en kackerlacka i maten. De kan även bära på sjukdomar och sprida bakterier, säger Kjellberg.

Skadedjuren kommer oftast in med matleveranser, importvaror eller resväskor, men kan även bero på hygienbrister.

– Problemet går att lösa men kräver en stor insats från samtliga parter. Fastighetsägare, hyresgäster och saneringsbolag måste ha samma bild och toleransnivå om vad som måste göras.

Han säger att problemet finns i hela Sverige, men vanligtvis drabbar storstäder värst och ställen med fler större gemensamma ytor.

– Stockholm har många stora gallerior och mattorg så det är inte konstigt att det sker där, säger Håkan Kjellberg.

Vad kan fastighetsägare göra?
– De ska se till att underhålla byggnaden och ställa tydliga krav på att verksamhetsutövare i lokalerna ska ha skadedjursskydd. Numera kan man även jobba i förebyggande syfte genom att installera digitala övervakande system som larmar så fort kackerlackor upptäcks.

Om man hittar kackerlackor måste man först göra en orsaksanalys och sedan slaviskt följa riktlinjerna för saneringen, säger Håkan Kjellberg.

– Se över städrutinerna. Mer städning och flera saneringar kan behövas. Det kan även vara bra att byta bekämpningsmedel för kackerlackor blir resistenta till slut.

Så här skyddar du dig mot kackerlackor:

- Håll resväskan stängd på semestern och ha den inte på golvet.
- Kontrollera förpackningar och väskor innan du tar in dem.
- Håll rent hemma, speciellt i varma och fuktiga miljöer.
- Förvara livsmedel i slutna behållare.
- Töm sopor ofta, mat och fukt lockar insekterna.
- Täta springor och sprickor i väggar och vid rör.
- Låt inte mat och vatten till husdjur stå framme i onödan.
-  Kontakta omgående din hyresvärd/bostadsrättsförening om du har kackerlackor.
-  Var vaksam vid import av matvaror och andra produkter.
- Våttorka golv med rengöringsmedel och torka torrt.
- Vid sanering kan du ta ut dammsugarpåsen och placera den i en plastpåse som sedan läggs i frysen. Vänta minst sju dagar, ta ut påsen och kasta den i de vanliga soporna.

Källa: Anticimex, Trygg-Hansa

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.