Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Juli

Publicerad: 3 Augusti 2008, 22:00

juli i korthet: Försäljning av Vasakronan, fortsatt bolånekris i USA och svensk kvalitet Välkomna tillbaka efter en förhoppningsvis rogivande semester. Allt har givetvis inte stått stilla under juli månad och i veckan som kommer ska vi på Fastighetsnytt.se försöka att titta närmare på det som hänt under sommaren. Bland annat har Vasakronan bytt ägare. Krisen i USA har ännu inte nått botten där George W. Bush på onsdagen godkände det krispaket som ska rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Positivt dock att Sverige verkar tillhöra de länder med bäst förutsättningar för att hantera kommande oroligheter…


juli i korthet:

Försäljning av Vasakronan, fortsatt bolånekris i USA och svensk kvalitet

Välkomna tillbaka efter en förhoppningsvis rogivande semester. Allt har givetvis inte stått stilla under juli månad och i veckan som kommer ska vi på Fastighetsnytt.se försöka att titta närmare på det som hänt under sommaren. Bland annat har Vasakronan bytt ägare. Krisen i USA har ännu inte nått botten där George W. Bush på onsdagen godkände det krispaket som ska rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Positivt dock att Sverige verkar tillhöra de länder med bäst förutsättningar för att hantera kommande oroligheter.

En kort sammanfattning

Vasakronan

Staten beslutade i början på juli att sälja Vasakronan till AP Fastigheter för 41,1 miljarder kronor och det nya bolaget kommer att gå under namnet Vasakronan. Tillträde beräknas ske den 1 september 2008.

– Vi har höga ambitioner och de bästa av förutsättningar att utveckla Sveriges i särklass bästa fastighetsbolag. I båda bolagen finns hög kompetens att vidareutveckla bestånd och stadsdelar för att möta hyresgästernas stigande krav, sa Fredrik Wirdenius, vd för AP Fastigheter och den blivande nya koncernen, i ett pressmeddelande.

Kris i USA

Med en överväldigande majoritet (72-13) godkände senaten i USA det krispaket som ska rädda bolåneinstituten The Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) och Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) som tillsammans står för halva USA:s bolånemarknad vilket motsvarar nästan 5000 miljarder dollar. Krispaketet ”The Housing and Economic Recovery Act of 2008” signerades av President George W. Bush den 30 juli och ger bland annat the Federal Housing Administration tillåtelse att garantera upp till 300 miljarder dollar för återfinansiering av de båda bolåneinstituten.

Sverige står sig

I en rapport från Jones Lang LaSalle konstaterar man att den totala transaktionsvolymen i Europa minskade med 44 procent under årets första halva i jämförelse med motsvarande period 2007. Sverige står sig dock relativt stark i jämförelse med en nedgång på 16 procent.

– Trots lägre transaktionsvolymer är utvecklingen hittills i år ett tydligt tecken på investerarnas höga förtroende för svenska fastigheter. Vi ser dock att den genomsnittliga transaktionsstorleken har minskat och att den internationella närvaron är betydligt lägre än tidigare. Högre riskaversion och finansieringskostnader till trots är utvecklingen under första halvåret en kvalitetsstämpel för Sverige, en av världens mest transparenta fastighetsmarknader, säger Daniel Gorosch, i ett pressmeddelande.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.