Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Juli: Regionala skillnader förstärks

Publicerad: 7 Augusti 2013, 07:09

Låga räntor tillsammans med stabila vakanser och hyror har under de senaste åren hållit uppe lönsamheten i de svenska fastighetsföretagen. Under våren har dock tecken på en avmattning börjat synas. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Låga räntor tillsammans med stabila vakanser och hyror har under de senaste åren hållit uppe lönsamheten i de svenska fastighetsföretagen. Under våren har dock tecken på en avmattning börjat synas. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.

Den är tydligast i Malmöregionen där fastighetsbranschen tyngs av den svaga danska ekonomin. Göteborgs- och Stockholmsregionerna är visserligen fortsatt stabila, men det tar längre tid att hyra ut lokaler och hyreshöjningarna är relativt små.

– Fastighetskonjunkturen är fortfarande god och risken för en kraftig försvagning är liten. De flesta fastighetsägare i vår barometer har en positiv syn på utvecklingen framöver. En majoritet av dem planerar för större köp under det kommande året. Däremot är det uppenbart att de regionala skillnaderna har förstärkts under våren, säger Tomas Ernhagen som är chefekonom hos Fastighetsägarna Sverige.

I Malmöregionen uppger 33 procent av fastighetsägarna att kontorsvakanserna har ökat under det senaste halvåret. Motsvarande andelar i Göteborg och Stockholm är 14 respektive 13 procent. Endast 13 procent av Malmös fastighetsägare uppger att kontorshyrorna har ökat under det senaste halvåret. Motsvarande andelar i Göteborgs- och Stockholmsregionen är 57 respektive 40 procent. Men även på dessa marknader har utvecklingen dämpats något under våren. Fastighetsägare uppger att det tar längre tid att hyra ut lokaler och att de höjningar som kommer till stånd är relativt små.

– De regionala skillnaderna förväntas förstärkas framöver. Exempelvis räknar 25 procent av fastighetsägarna i Malmö med att kontorsvakanserna kommer att öka under det kommande året. I Göteborg och Stockholm har endast 5 procent av motsvarande uppfattning, säger Tomas Ernhagen.

Om Fastighetsägarnas Sverigebarometer
Fastighetsägarnas Sverigebarometer tas fram i samarbete mellan Fastighetsägarna GFR, Fastighetsägarna MittNord, Fastighetsägarna Stockholm och Fastighetsägarna Syd. Barometern tar temperaturen på fastighetsbranschen och publiceras två gånger per år. Underlaget utgörs av en webbenkät och riktar sig till cirka 500 större fastighetsägare i 28 städer.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Sverige, 2013-07-16

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.