Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

JLL/Köpcentrum

Publicerad: 2 April 2008, 22:00

Nyckelord: Köpcentrum, ökad konkurrens, vakanser Ökad konkurrens mellan köpcentrum att vänta Med drygt 400 kvm köpcentrumyta per 1000 invånare är Sverige är ett av de länder i Europa med högst andel köpcentrumyta per capita och ligger långt över det europeiska genomsnittet. Ytterligare 380 000 kvm planeras under 2008-2009…


Källa: Paul Kivimets, Jones Lang LaSalle

Ökad konkurrens mellan köpcentrum att vänta

Med drygt 400 kvm köpcentrumyta per 1000 invånare är Sverige är ett av de länder i Europa med högst andel köpcentrumyta per capita och ligger långt över det europeiska genomsnittet. Ytterligare 380 000 kvm planeras under 2008-2009.

Över sex miljoner kvadratmeter ny köpcentrumyta uppfördes i Europa under 2007, vilket är en miljon mer än under 2006, enligt Jones Lang LaSalles rapport Shopping Centre Development. Ryssland dominerar med öppnandet av en miljon kvadratmeter på 40 platser under 2007. I Sverige har det uppförts cirka 110 000 kvadratmeter ny köpcentrumyta under de senaste 18 månaderna. Trots att Sverige redan har en hög andel köpcentrumyta per invånare planeras fortsatt stor utbyggnad av handeln.

I Sverige planeras cirka 380 000 kvadratmeter köpcentrumyta under 2008-2009. Flera stora nya projekt har utannonserats men ligger längre fram i tiden. Bland dem kan nämnas Unibail-Rodamcos ”Mall of Scandinavia” som ska ligga i anslutning till den nya nationalarenan för fotboll i Solna. Centrumet ska ha minst 100 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och stå klart 2012.

Fastighetsnytt har ställt två frågor till Paul Kivimets, Analyschef, Jones Lang LaSalle.

Hur hög andel köpcentrumyta har vi i Sverige jämfört med övriga Europa?

Sverige är ett av de länder i Europa med högst andel köpcentrumyta per capita och ligger långt över det europeiska genomsnittet. Sverige var ett av Europas första länder som introducerade köpcentrum. Dessutom har vårt kalla klimat bidragit till att fler centrum har byggts.  Nederländerna ligger på ungefär samma höga andel köpcentrumyta. Länderna med lägst köpcentrumyta per capita visar högst aktivitet av utveckling av köpcentrumyta. Ryssland med 34 kvm köpcentrumyta per 1000 invånare har en planerad utbyggnad med 6,2 miljoner kvm planerad ny köpcentrumyta under 2008-2009.

Finns det en risk för att marknaden blir mättad på grund av överetablering?

Vi vill inte gärna använda ordet överetablering utan menar att konkurrensen blir mer eller mindre hård. Under den närmsta tiden förväntar vi oss ingen utslagning men vi ser en hög andel köpcentrumyta som planeras att färdigställas efter 2010. Om dessa projekt sätts på marknaden och om konjunkturen samtidigt går ner finns en risk för minskad omsättning per kvadratmeter, lägre hyror och ökade vakanser. Generellt sätt måste man alltid jobba regelbundet och förnya sina handelsfastigheter för att klara sig mot konkurrerande handelsplatser. Detta kommer att gälla i en större utsträckning de närmaste åren.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.